17-03-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Kiedy bakterie, wirusy i inne obce związki dostają się do organizmu, nasz układ odpornościowy reaguje, wysyłając białe krwinki i odpowiednie związki, aby nas chronić. Ta reakcja, czyli stan zapalny, pojawia się także przy przeciążeniu ścięgien i mięśni i jest charakterystyczna dla takich chorób, jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Polifenole to przeciwutleniacze, które znajdują się w różnych owocach i warzywach. Są też stosowane w przemyśle spożywczym dla spowolnienia utleniania i powstrzymania pogorszenia jakości żywności. Jak wiadomo, polifenole są zdrowe dla ludzi, ponieważ pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie, który wywołuje .
Teraz sprawdzono, jak działają się w połączeniu z aminokwasami, budulcem białek. Wyniki są obiecujące.
- Pokazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego hamujący wpływ na stany zapalne w komórkach odpornościowych jest wzmocniony. Wydaje się zatem, że takie połączenie może mieć korzystny zmniejszać stany zapalne u ludzi - mówi profesor Marianne Nissen Lund z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Dwa razy silniejsze działanie przeciwzapalne
Wywołano stan zapalny w komórkach odpornościowych, a potem sprawdzono, jak działają na nie albo same polifenole, albo polifenole z aminokwasami.
Jak zaobserwowano, komórki odpornościowe eksponowane na kombinację polifenoli i aminokwasów były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż te, do których dodano jedynie polifenole.
Kawa z mlekiem - napój przeciwzapalny
Już wcześniejsze badania wykazały, że polifenole wiążą się z białkami w produktach mięsnych, i piwie. W innych testach sprawdzono, czy wspomniane cząstki wiążą się również ze sobą w kawie z mlekiem - wszak ziarna kawy są pełne polifenoli, a mleko jest bogate w białka.
- Jak się okazuje, reakcja między polifenolami a białkami zachodzi również w niektórych badanych przez nas z mlekiem. Co więcej, zachodzi ona szybko - mówi prof. Nissen Lund. Stąd uważa, że reakcja i potencjalnie korzystne działanie przeciwzapalne ma miejsce także przy łączeniu innych produktów składających się z białek i owoców lub warzyw.
- Ponieważ ludzie nie wchłaniają dużo polifenoli, więc bada się, jak zamknąć te związki w strukturach białkowych, aby poprawić ich wchłanianie w organizmie. Taka strategia ma dodatkową zaletę polegającą na wzmocnieniu działania polifenoli - wyjaśnia prof. Nissen Lund.
Na podstawie: