20-02-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kawa jest dobra dla wątroby. Wystarczy pić dwie dodatkowe filiżanki tego napoju dziennie, by niemal o połowę zmniejszyć ryzyko marskości wątroby.
Od dawna wiadomo, że kawa jest dobra dla zdrowia. Wykazano, że bywa pomocna w ograniczeniu prawdopodobieństwa rozlicznych chorób, np. określonych form nowotworu.
Teraz naukowcy z University of Southampton informują, że doceniany na całym świecie napój dobrze wpływa na chroniąc ten organ przed marskością.
Autorzy przeanalizowali dziewięć długoterminowych badań, które obejmowały prawie pół miliona mężczyzn i kobiet z sześciu krajów. Odkryli, że ci, którzy pili dwie dodatkowe filiżanki kawy dziennie, odznaczali się o 44 procent niższym ryzykiem zachorowania na marskość wątroby. Picie tego napoju może również zmniejszyć o połowę ryzyko zgonu z powodu marskości wątroby.
zawiera substancje biologicznie czynne, takie jak , kwas chlorogenowy, kahweol i kafestol, które m. in. działają przeciwzapalnie. Wspomniane substancje mogą również stanowić ochronę przed zwłóknieniem wątroby.
Co więcej, w kawie zawarte są związki, które blokują wirusy zapalenia wątroby typu B i C. Eksperci uważają, że warto pić kawę, bo jest bezpieczne i dobrze tolerowana przez organizm, w przeciwieństwie do innych leków.
Pacjenci z marskością wątroby może doświadczyć niewydolności wątroby i raka. W chorobie tej bowiem zdrowa tkanka wątroby jest zastępowana przez tkankę bliznowatą, np. na skutek nadmiernego spożycia , zapalenia wątroby typu C oraz innych toksyn.
Wyniki badań są dostępne w magazynie Alimentary Pharmacology and Therapeutics.