11-08-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Część z nas pije kawę regularnie. Są jednak sceptycy, którzy sięgają po „małą czarną" okazjonalnie, nie piją jej w ogóle lub wybierają wersję bezkofeinową. A to wszystko w obawie o jej negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie wszyscy wiedzą, że napój ten pity w rozsądnych ilościach pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie.
Kawa - pomaga obudzić się o poranku, w pracy pobudza do działania, a wieczorem delektuje nasze zmysły swoim wspaniałym aromatem. Spożywanie kilku filiżanek kawy dziennie jest nie tylko nieszkodliwe dla ludzkiego organizmu, ale także przyczynia się do poprawy samopoczucia oraz dobroczynnie wpływa na zdrowie. Oczywiście sprawcą pobudzającego działania tego napoju jest zawarta w nim kofeina. Powinniśmy ją jednak dostarczać organizmowi w określonych ilościach - ok. 3-4 filiżanki kawy. Jeśli przekroczymy zalecaną dzienną dawkę, wywoła ona uczucie rozdrażnienia, nerwowość i może przyczynić się do zaburzeń snu. Warto więc zachować umiar.
Wracając do zdrowotnych aspektów picia „małej czarnej". Mało kto wie, że spożywana w umiarkowanych ilościach może zmniejszyć ryzyko występowania różnych schorzeń, w tym m.in. kamieni żółciowych czy nowotworu wątroby lub okrężnicy. Kolejnym jej atutem jest zmniejszenie prawdopodobieństwa uszkodzenia wątroby (np. u osób znajdujących się w grupie wysokiego ryzyka) czy wystąpienia choroby Parkinsona u mężczyzn. Wiele badań przeprowadzonych przez różne instytuty badawcze pokazuje też, że kawa pita codziennie może skutecznie chronić ludzki organizm przed chorobą Alzheimera oraz pomóc osobom już dotkniętym tym schorzeniem.
Jeżeli nie przepadamy za piciem kawy, nie należy zmuszać się do jej spożywania. Jeśli zaś uwielbiamy wysublimowany smak i niepowtarzalny aromat tego napoju, możemy wybierać wśród różnych gatunków kaw i przeróżnych jej postaci. Do dyspozycji mamy ziarnistą, mieloną, rozpuszczalną, espresso itd. Oczywiście każda z kaw różni się smakiem oraz intensywnością aromatu. Inne są też sposoby jej parzenia. Nie trzeba być smakoszem, aby zauważyć różnicę w smaku i aromacie tego napoju przygotowanego np. w ekspresie, a zalanego w filiżance zwyczajnie wrzątkiem. Doznania są zupełnie odmienne.
Obecnie kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Najmniejsza jej filiżanka potrafi kryć w sobie wiele tajemnic, w tym także tych zdrowotnych. Pozostaje więc tylko dodać - na zdrowie!
Katalog Konsumencki: zobacz i oceń oraz
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »
Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »