Strona głównaZdrowieKasza jaglana. Sięgnij po samo zdrowie

Kasza jaglana. Sięgnij po samo zdrowie

Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Powinna jednak być stałym punktem jadłospisu Polaków z uwagi na jej właściwości lecznicze i odżywcze. W tych małych niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. W jakim „towarzystwie” powinniśmy spożywać tę smaczną kaszę?
Kasza jaglana. Sięgnij po samo zdrowie [fot. PizzaPortal.pl] Kasza jaglana zawiera , szereg witamin z grupy B oraz wiele składników mineralnych, takich jak , żelazo, potas, wapń i fosfor. Ważną informacją jest również to, iż nie zawiera ona , dzięki czemu jest lekkostrawna i nie uczula. Przedstawiamy kilka prostych przepisów na potrawy, które pomogą Ci rozpocząć smaczną i zdrową przygodę z kaszą jaglaną.

Przygotowanie kaszy

Kluczem do sukcesu jest dobrze ugotowana , dlatego też w pierwszej kolejności przedstawimy sposób w jaki należy ją gotować. Pierwszym krokiem jest kilkukrotne wypłukanie ziaren w zimnej , aby pozbyć się typowego orzechowego i lekko gorzkawego posmaku. Następnie odsączamy ziarna z wody, wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku w proporcji 1/3 (1 szklanka kaszy i 3 szklanki wody). Dodajemy też odrobinę oliwy. Gotujemy kaszę pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut (w tym czasie powinna wchłonąć całą wodę). Po 20 minutach zdejmujemy kaszę z ognia, a następnie odstawiamy garnek po przykryciem na kolejne 10-15 minut. Tak przygotowaną kaszę możemy wykorzystać do wszystkich rodzajów potraw – jako dodatek do bitek, składnik sałatki, a także do przygotowania jaglanki.

Jednogarnkowa propozycja dla roślinożerców

Wystarczą Twoje ulubione warzywa i przyprawy, aby wyczarować pyszne i sycące danie. W naszym warzywnym zestawie znajdują się bakłażan, cukinia, pieczarki, pomidory, cebula i opcjonalnie czosnek. Zgodnie z własnymi preferencjami pokrój wszystkie składniki w kostkę, plasterki lub paseczki. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i podsmaż na niej kolejno cebulę i , po chwili dorzuć pieczarki i poczekaj aż sok, który puszczą odparuje. Następnie dorzuć do wszystkiego cukinię i bakłażany, podsmaż chwilkę i dodaj krojone pomidory z puszki. Tak przygotowane warzywa doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, np. tymiankiem lub oregano i smażymy razem całość ok 10-15. Na koniec łączymy całość z kaszą, dusimy wszystko razem ok. 5 minut i dekorujemy całą potrawę posiekaną świeżą natką pietruszki lub bazylią.

Faszerowane bakłażany dla amatorów mięsa

Dla mięsożerców jest to ciekawa i zdrowa propozycja. Przygotuj bakłażana, mięso mielone(drobiowe, wieprzowe lub wołowe), pomidory, cebulę, czosnek i żółty ser. Przekrój bakłażany wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, aby przygotować miejsce na farsz. Tak przygotowane łódeczki oprósz solą i pieprzem, skrop odrobiną oliwy i piecz do miękkości (ok. 15 minut) w temperaturze 200°C. Pokrój drobno cebulę i podsmaż chwilkę na patelni, a następnie dodaj czosnek. Po chwili dorzuć do cebuli i czosnku mięso i wydrążone części bakłażana, dopraw wszystko solą i pieprzem. Po chwili smażenia dodaj krojone pomidory z puszki, dopraw całość oregano i duś wszystko razem ok 10-15 minut. Na koniec dodaj kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij wcześniej przygotowane bakłażany, posyp startym żółtym serem i piecz prze ok 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Oferty pracy