Strona głównaZdrowieKapusta kiszona pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie

Kapusta kiszona pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie

Wspomaganie odporności warto rozpocząć zanim dopadnie nas fala przeziębień i grypy. Zwłaszcza w świetle ostatnich zagrożeń - w czasie wzmożonej zachorowalności nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia.
Najbogatszym chyba źródłem witamin z grupy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika jest kiszona kapusta. To prawdziwa bomba witaminowa. Sok z kiszonej kapusty dostarcza organizmowi nie tylko cennych witamin, przez co wspomaga naszą odporność, ale także łagodzi kaszel, wzmaga apetyt i pobudza soki trawienne.

W soku z kiszonej kapusty znajdziemy znaczną ilość witaminy B12 - potrzebnej do zachowania świeżości umysłu, dobrego nastroju, odporności na stres, dobrego funkcjonowania mózgu i nerwów, wchłaniania żelaza, budowy czerwonych ciałek krwi, do wzrostu komórek i budowy tkanki kostnej. Jest też bogatym źródłem pridoksyny (witaminy B6), bez której nie może odbywać się przemiana białek. W kwaszonej kapuście znajdziemy też niacynę (witaminę PP), ważną do pozyskiwania energii komórek, ogólnej przemiany materii, zapewnienia dobrego nastroju oraz dużą ilość kwasu pantotenowego (witamina B6). To także solidna dawka witaminy C (układ odpornościowy i produkcja hormonów), potasu (działanie moczopędne i odkwaszające), żelaza (procesy krwiotwórcze), magnezu (siła mięśni i serca) i cynku (tkanka łączna, wydolność umysłowa).

Picie bogatego w witaminy soku z kiszonej kapusty poprawia odporność organizmu oraz oddziaływuje leczniczo na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec i arteriosklerozę. Zawarte w kapuście duże ilości witamin z grupy B mają właściwości dotleniające, łagodzą także działanie alkoholu

Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Co ważne - 100 mililitrów soku to tylko 12 kalorii.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:49:50, 05-01-2013 barteczek

    Dziękuję Anielo za link. Pamiętam jak kwasili kapustę dziadkowie w beczkach/pewnie dębowych, bo dziadzio sam je robił/. Ubijali nogami. Wkładała babcia na dno male główki kapusty i jabłka. W zimę były pyszne....to były czasy wojny.
  • 21:00:47, 05-01-2013 Anielka

    W moim rodzinnym domu tez tak kiszono,tylko bez deptania,Tatuś miał taki duży ubijak.
    Ja na dno garnka kładę też parę liści kapusty i ósemki jabłek,są pyszne takie ukiszone,o matko ,ślinka mi na klawiaturę cieknie,idę otworzyć słoiczek i tak bez niczego zjem sobie troszkę takiej ukiszonej kapustki. 50805

  • 10:42:00, 06-01-2013 Siri

    tylko brzuch boli ...
  • 09:53:36, 08-01-2013 Wnuczka1988

    Witam!! Bardzo proszę wszystkich seniorów i nie tylko, o wypełnienie poniższej ankiety o opiece zdrowotnej. Dziękuję

    http://www.ankietka.pl/ankieta/10121...drowotnej.html
  • 13:15:27, 12-01-2013 Rowery-Elektryczne_pl

    Nie kwestionuję właściwości naturalnej medycyny,jednak wydaje mi się,ze wiele z tych zabiegów jak chociażby kiszona kapusta oprócz witamin samych w sobie wzmacniających odporność organizmu ma głównie zabieg czysto psychologiczny

Strony : 1 2

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy