Strona głównaZdrowieKapusta kiszona pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie

Kapusta kiszona pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie

Wspomaganie odporności warto rozpocząć zanim dopadnie nas fala przeziębień i grypy. Zwłaszcza w świetle ostatnich zagrożeń - w czasie wzmożonej zachorowalności nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia.
Najbogatszym chyba źródłem witamin z grupy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika jest kiszona kapusta. To prawdziwa bomba witaminowa. Sok z kiszonej kapusty dostarcza organizmowi nie tylko cennych witamin, przez co wspomaga naszą odporność, ale także łagodzi kaszel, wzmaga apetyt i pobudza soki trawienne.

W soku z kiszonej kapusty znajdziemy znaczną ilość witaminy B12 - potrzebnej do zachowania świeżości umysłu, dobrego nastroju, odporności na stres, dobrego funkcjonowania mózgu i nerwów, wchłaniania żelaza, budowy czerwonych ciałek krwi, do wzrostu komórek i budowy tkanki kostnej. Jest też bogatym źródłem pridoksyny (witaminy B6), bez której nie może odbywać się przemiana białek. W kwaszonej kapuście znajdziemy też niacynę (witaminę PP), ważną do pozyskiwania energii komórek, ogólnej przemiany materii, zapewnienia dobrego nastroju oraz dużą ilość kwasu pantotenowego (witamina B6). To także solidna dawka witaminy C (układ odpornościowy i produkcja hormonów), potasu (działanie moczopędne i odkwaszające), żelaza (procesy krwiotwórcze), magnezu (siła mięśni i serca) i cynku (tkanka łączna, wydolność umysłowa).

Picie bogatego w witaminy soku z kiszonej kapusty poprawia odporność organizmu oraz oddziaływuje leczniczo na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec i arteriosklerozę. Zawarte w kapuście duże ilości witamin z grupy B mają właściwości dotleniające, łagodzą także działanie alkoholu

Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Co ważne - 100 mililitrów soku to tylko 12 kalorii.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 18:01:59, 27-11-2009 zosinek

    Kapustę kiszoną lubią chyba wszyscy a mimo to nie za często o niej pamietamy.Szkoda.
  • 20:44:18, 01-12-2009 orunia

    Cos podobnego??? wiedziałam że ma dużo zalet,ale nie sądziłam że tyle....!!!!
  • 13:39:29, 04-04-2011 ~gość: 83.238.66.xxx

    Często tak bywa, że popularne, ogólno dostępne i tanie rozwiązania są niedoceniane. Doceniane były przez nasze babcie i rodziców, ale aktualnie świat jest nowoczesny, używa nowoczesnych rozwiązań. Naturalne i skuteczne metody nie są mile widziane, nie przez producentów leków.
    Powiedział to ja, młodzieniec uwielbiający kapustę, tran, kiszone ogórki i dobre, tradycyjne jedzenie ... a chorujący na drobne przeziębienia raz na 5 lat.
  • 19:50:06, 04-04-2011 Eliza2

    Kapusta kiszona zawiera wit.C, która wykorzystywana jest do produkcji przeciwciał biorących udział w zwalczniu patogenów. Nie tylko więc kiszona kapusta, ale wszelkie inne pokarmy bogate w tę witaminę odgrywają podobną funkcję.
    Sprawność układu immunologicznego zależy jednak nie tylko od witaminy C. Kiszonki to za mało...
  • 16:17:15, 05-01-2013 ~gość: 37.128.122.xxx

    MNIE PENDZI DO KIBLA PO TYM ZDROWYM KWASIE Z KWASZONEJ KAPUSTY ALE I TAK PIJĘ BO LUBIE KWASIOR
  • 18:20:43, 05-01-2013 jankornicki

    Cytat:
    Eliza2
    Kiszonki to za mało...

    zdecydowanie się zgadzam. osobiście dodaję do tego jeszcze cebulę i czosnek. tak wzmacniam odporność
  • 18:29:37, 05-01-2013 Anielka

    Cytat:
    37.128.122.xxx
    MNIE PENDZI DO KIBLA PO TYM ZDROWYM KWASIE Z KWASZONEJ KAPUSTY ALE I TAK PIJĘ BO LUBIE KWASIOR
    Bo pijesz "kwasior" kupowany, do którego dodają ocet.Ukiś kapustę sama i wtedy nie będzie żadnych dolegliwości.Ja kiszę co jakiś czas,1 lub 2 główki kapusty ,codziennie jadam surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem cebuli i jabłka..Pozdrawiam zdrowia życzę.
  • 20:01:36, 05-01-2013 Ania o.

    Cytat:
    Anielka
    Ja kiszę co jakiś czas,1 lub 2 główki kapusty ,codziennie jadam surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem cebuli i jabłka.

    Proszę o Twój sprawdzony przepis na ukiszenie kapusty domowym sposobem. Aby efekt był tak wyśmienity jak zachwalasz. Będę wdzięczna za tę przysługę.
  • 20:05:59, 05-01-2013 barteczek

    Anielo - ja też chętnie zapiszę sobie taki przepis. Będę korzystać z niego i z tej kapusty.
  • 20:40:23, 05-01-2013 Anielka

    Przepraszam,że nie piszę sama,ale mam problemy z prawą ręką i kłopoty z pisaniem.Podam linka do przepisu w/g którego kiszę kapustę/zresztą w takim samym garnku,potem przekładam do słoików/jak się kończy robię następna i tak prawie do kwietnia.Pozdrawiam i zdrowia życzę.
    no i oczywiście link - http://adamchciuk.republika.pl/przepis6.html

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy