17-01-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Myszy karmione kakao na diecie wysokotłuszczowej cechowały się mniejszą ilością stanów zapalnych związanych z otyłością niż myszy karmione tą samą dietą wysokotłuszczową bez dodatku kakao, mówi prof. Joshua Lambert, ekspert ds. żywienia.
Gryzonie otrzymywały ilość kakao, która u ludzi odpowiadałaby 10 łyżkom - około czterem do pięciu filiżanek gorącego kakao - przez okres 10 tygodni.
- Efekt nas zaskoczył. Wpływ na masę ciała nie był tak duży, jak się spodziewaliśmy, ale byliśmy zdziwieni radykalnym zmniejszeniem stanu zapalnego i stłuszczenia wątroby - wyjaśnia prof. Lambert.
Kilka wskaźników i cukrzycy u myszy karmionych suplementem z kakao było znacznie niższych niż u zwierząt otrzymujących dietę wysokotłuszczową bez dodatku kakao i niemal identycznych z gryzoniami na diecie niskotłuszczowej, które stanowiły grupę kontrolną.
Przykładowo, myszy z pierwszej grupy miały o około 27 procent niższy poziom insuliny w osoczu niż te, którym nie podawano kakao. Według autorów, dodatek kakao w proszku obniżył także poziom trójglicerydów w wątrobie o nieco ponad 32 procent. Podwyższony poziom trójglicerydów zaś jest oznaką stłuszczenia wątroby i ma związek ze stanami zapalnymi i .
Co więcej, u pierwszej grupy myszy zaobserwowano również niewielki, ale znaczący spadek tempa przyrostu masy ciała.
Chociaż badacze powiązali przewlekłe zapalenie związane z otyłością z kilkoma chorobami, w tym cukrzycą typu 2 i stłuszczeniem wątroby, przyczyna reakcji zapalnej nie jest do końca znana.
, choć najczęściej spożywane w czekoladzie, w rzeczywistości ma niską zawartość kalorii, niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość .
- Większość osób badających otyłość unika czekolady, ponieważ zawiera ona dużo tłuszczu i cukru i zwykle jest uważana za przekąskę. Jednak proszek kakaowy ma niską zawartość tłuszczu i cukru. Przyjrzeliśmy się kakao, ponieważ to bogate źródło związków polifenolowych, więc jest analogiczne do takich produktów, jak zielona herbata i wino, które często są testowane pod kątem niektórych korzyści zdrowotnych - wyjaśnia prof. Lambert.
Kolejne planowane testy powinny lepiej określić, dlaczego proszek kakaowy jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych, zaznacza prof. Lambert.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »