08-08-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kakao większa przepływ krwi w obszarach mózgu i poprawia pamięć oraz inne zdolności poznawcze.
Można zachować młodość mózgu pomimo upływu czasu i to już dzięki dwóm filiżankom gorącej dziennie. Z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology wynika, że u osób z ryzykiem kakao jest w stanie zwiększyć przepływ krwi do mózgu i poprawia pamięć i oraz umiejętności wyciągania logicznych wniosków.
W badaniu przeprowadzonym przez Harvard Medical School w Bostanie wzięło udział 60 zdrowych osób bez oznak w średnim wieku 73 lata. Uczestnicy przez miesiąc pili dwie filiżanki gorącej czekolady.
Na początku badań u osiemnaściorga uczestników odnotowano słaby przepływ krwi w mózgu i to właśnie u tych badanych efekty okazały się najlepsze - przepływ krwi w obszarach mózgu odpowiadających za pamięć i procesy myślowe zwiększył się o 8,3 proc., a jednocześnie skrócony został czas potrzebny do wykonania testu pamięci ze 167 sekund na początku badania do 116 sekund pod jego koniec.
Jak substancja zawarta w powoduje tę różnicę, nie jest jasne. Wydaje się jednak, że za te pozytywne efekty nie odpowiadają tym razem flawonoidy, silne , których korzystny wpływ na serce i tętnice jest powszechnie znany. Podawano bowiem dwa rodzaje czekolady - bogaty i ubogi we flawonoidy. Uczeni zamierzają kontynuować badania, by odkryć, dlaczego kakao „pomaga myśleć".