Strona głównaZdrowieKakao obniża ciśnienie

Kakao obniża ciśnienie

Kakao może, zdaniem badaczy Naomi Fischer i Normana Hollenberga zmniejszać ryzyko zawału u osób starszych – podał serwis “Nutraingredients.com”.
Dzieje się to za sprawą zawartych w kakao flawanoidów aktywujących tlenek azotu, który poprawia stan naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi zmniejszając ryzyko zawału serca.

Eksperyment polegający na podawaniu 34 badanym napojów zawierających kakao wykazały spadek ciśnienia krwi już po 4-6 dniach. Badania, wg Fischer i Hollenberga, wykazały, że zawarte w kakao flawanoidy skuteczniej działają u osób po pięćdziesiątym roku życia i dlatego mogą mieć istotne znaczenie dla pokolenia ludzi urodzonych między 1946 a 1964 rokiem (tzw. baby-boomers), wśród których choroby serca są przyczyną 50 procent wszystkich zgonów.

Przedstawiciele korporacji Mars współfinansującej badania określili ich wyniki jako imponujące. Mars już od 15 lat prowadzi badania nad dobroczynnym wpływem flawonoidów na serce (zapobieganie chorobom serca i zawałom) z udziałem naukowców i lekarzy z całego świata.

Maciej Dobosiewicz / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy