16-08-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Kakao może być smacznym sposobem na stosowanie diety bogatej w zdrowe , czyli substancje, które pomagają zwalczać raka i choroby serca oraz hamować proces starzenia się.
- Chociaż wiemy, że przeciwutleniacze są ważne dla dobrego zdrowia, nikt nie zna dokładnej dziennej dawki potrzebnej dla danej osoby - mówi dr Chang Yong Lee, współautor badań. - Niemniej filiżanka lub dwie gorącego kakao raz na jakiś czas może być pysznym i zdrowym sposobem na uzyskanie większej ilości przeciwutleniaczy - dodaje.
W ostatnich latach więcej mówiono o i - te napoje także są bogate w przeciwutleniacze. Teraz jednak zestawiono zawartość antyoksydantów w trzech napojach - przetestowano je przy użyciu podobnych porcji i warunków.
Wykorzystując techniki analityczne do oceny całkowitej zawartości przeciwutleniaczy w każdym napoju i po przeliczeniu na porcję, obliczono, że stężenie przeciwutleniaczy w kakao było najwyższe: prawie 2 razy wyższe niż w czerwonym winie, 2-3 razy wyższe niż w zielonej herbacie i wreszcie 4-5 razy wyższe niż w czarnej herbacie.
Ci, którzy chcą uniknąć dodatkowego cukru i produktów mlecznych będących powszechnymi dodatkami do , mogą wybrać takie alternatywy, jak mleko odtłuszczone lub mleko sojowe, a sztuczny słodzik może zastąpić cukier.
Kakao bogate w przeciwutleniacze znajduje się również w wielu różnych produktach, w tym w deserach, sosach, likierach i batonach. - Jeśli jednak masz wybór między dostarczeniem przeciwutleniaczy z filiżanki kakao lub batonika, lepiej wybrać coś do picia - radzi dr Lee. Jak zauważa, standardowa 40-gramowa tabliczka czekolady zawiera około 8 gramów tłuszczów nasyconych, w porównaniu do zaledwie 0,3 grama tych tłuszczów w przeciętnej filiżance gorącego kakao.
Chociaż wiele innych popularnych napojów, takich jak kawa i sok żurawinowy, również zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, nie zostały one ocenione w tych konkretnych testach, zaznaczają autorzy.
Na podstawie: