01-02-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Naukowcy z Universidad Autónoma w Madrycie oceniali metody gotowania ponad 40.000 osób dorosłych w okresie 11 lat. Wiedząc, że spożywanie nadmiaru smażonego jedzenia może podnosić ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, uczeni spodziewali się, że taka dieta będzie również zwiększać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci.
U żadnego z uczestników nie zdiagnozowano choroby serca na początku badania, ale w końcu testów 606 osób doświadczyło chorób serca, a 1134 osób zmarło z różnych przyczyn. Co ciekawe, nie dostrzeżono zwiazku między ilością spożywanej smażonej żywności a ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca lub śmierci.
Autorzy badania sądzą, że taki rezultat otrzymano prawdopodobnie dlatego, że oliwa z oliwek i oleje słonecznikowe są najczęściej używanym w Hiszpanii tłuszczem, podczas gdy ludzie w innych częściach świata zazwyczaj stosują stałe tluszcze i wielokrotnie przesmażane oleje.
Smażenie jest jednym z najbardziej popularnych metod podgrzewania żywności w krajach zachodnich, podczas gdy, przykładowo w krajach takich jak Chiny i Japonia, bardziej popularne jest przygotowywanie posiłków na parze. Smażone jedzenie jest bardziej kaloryczne, ponieważ tak przyrządzane posiłki absorbują znaczne ilości tłuszczu.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »