11-07-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ostatnie badania pokazały, że dieta bogata w ryby chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, choroby związanej z wiekiem podeszłym i mogącej prowadzić do utraty wzroku.
Dotychczas wiadomym było, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte, na przykład w łososiu, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. Najnowsze badania, które u kazały się w „Archives of Ophthalmology”, wskazały, że osoby jedzące ryby chronią również swoje oczy.
Wspomniane badania nie są nowatorskie, potwierdziły tylko odkrycia wcześniejszych przedsięwzięć naukowych, że istnieje związek między konsumpcją ryb a zapobieganiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Badania przeprowadzone w Ameryce u 681 starszych mężczyzn pokazały, że u tych, którzy jedli rybę dwa razy w tygodniu, ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej było o 36% niższe w porównaniu z pozostałymi. Inne prace badawcze, przeprowadzone Australii na 2 335 kobietach i mężczyznach wykazały, że jedzący rybę tylko raz w tygodniu obniżają zagrożenie wystąpienia choroby o 40%.
Okazało się także, że palacze podwajają ryzyko wystąpienia schorzenia oczu.
6 do 8 procent ludzi powyżej 75 roku życia cierpi z powodu zaawansowanej formy opisywanej choroby.