Strona głównaZdrowieJedzenie na mieście nie jest dostatecznie odżywcze

Jedzenie na mieście nie jest dostatecznie odżywcze

W pośpiechu codziennych obowiązków najłatwiej jest wejść do pobliskiego baru na jakieś chińskie danie, kebab, czy burgera. Można się najeść szybko i relatywnie niedrogo. Takie posiłki jednak nie dostarczą jednak składników odżywczych o odpowiedniej ilości i jakości.
Jedzenie na mieście nie jest dostatecznie odżywcze [fot.  Free-Photos z Pixabay]
Dietetycy przekonują, że ma się lepszą kontrolę nad swoją dietą oraz że łatwiej jest zachować odpowiednią wagę, gdy samodzielnie przygotowuje się swoje posiłki. Teraz kolejne badania pokazują, że jedzenie „na mieście" ma pewną dodatkową wadę - nie daje gwarancji uzyskania odpowiedniej wartości odżywczej.

Uczeni z Tufts University w Bostonie przez kilkanaście lat badali jakość posiłków serwowanych w różnych barach i restauracjach. Jak obliczyli, 70 proc. posiłków jedzonych w jadłodajniach typu cechuje się niską wartością odżywczą. Jeśli zaś chodzi o restauracje z pełną ofertą, około połowa posiłków odznacza się słabą wartością odżywczą.

Według autorów, ich ustalenia maja istotne znaczenie szczególnie ze względu na fakt, że duży odsetek Amerykanów stołuje się na mieście niemal każdego dnia. Skoro jakość odżywcza większości tych posiłków jest niska, może to mieć wpływ zarówno na funkcjonowanie organizmu, jak i ryzyko różnych chorób. Co istotne, większość dorosłych mieszkańców USA cierpi na różne dolegliwości, a wiele z nich ma związek z dietą. Stąd - zdaniem autorów badań - wybór zdrowszych opcji dietetycznych powinno stanowić priorytet.

W ciągu ostatnich trzech dekad styl życia w USA (i Europie) istotnie się zmienił, jeśli chodzi o sposób jedzenia, wcześniej powszechne było , dzisiaj czesto je się „na mieście".

Jak podkreślają uczeni, inne badania wiążą stołowanie się w z wyższym ryzykiem problemów ze zdrowiem, takich jak np. .

Według autorów, bary i restauracje i promują niezdrowe opcje dla grup ludzi o niższych dochodach, a oni z kolei częściej wybierają mniej zdrowe posiłki, co skutkuje błędnym kołem niewłaściwego odżywiania się. Zdaniem dietetyków, aby podnieść wartość odżywczą dań, trzeba dodawać do nich więcej produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin strączkowych, ryb, warzyw i owoców.

Na temat badań można przeczytać w The Journal of Nutrition.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy