Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona głównaZdrowieJedz pomidory - ich wpływ na zdrowie i urodę trudno przecenić

Jedz pomidory - ich wpływ na zdrowie i urodę trudno przecenić

W okresie letnio-jesiennym pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną... Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.
Pomidory dotarły do nas za sprawą Kolumba zza oceanu – ich ojczyzną jest Ameryka Południowa, gdzie wciąż jeszcze spotkać ich dziko rosnące krzewinki. Do Polski, podobnie jak i wiele innych ogrodowych smakołyków, sprowadziła go królowa Bona. Od tej pory zawładnął niepodzielnie naszymi sercami, stając się niezbędnym składnikiem wielu dań naszej kuchni. Doceniono nie tylko jego walory smakowe, lecz także zdrowotne – częściej gości dziś w naszej codziennej diecie dzięki licznym przetworom, przede wszystkim sokom. Sok z Pomidorów Ogrody Natury wyróżnia się spośród nich swą esencjonalnością i naturalnością, pozwalającą nam cieszyć się niepowtarzalnym smakiem przez cały rok.

© volff - Fotolia.comOdkryto, że pomidory zawierają bardzo cenny składnik – likopen, barwnik nadający tym owocom głębokiego czerwonego koloru, który wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe. Badania wykazują, że jest on zdecydowanie łatwiej przyswajany przez nasz organizm w postaci lekko przetworzonej, przez co sok pomidorowy okazuje się być bardziej wartościowy niż same owoce.

Nie ma większej korzyści dla naszego organizmu niż łączenie przyjemnego z pożytecznym. Sok pomidorowy może być także środkiem zaradczym na częstą skłonność do przejadania się – zawiera dużo błonnika i mało kalorii (zaledwie 23 kcal na 100 ml), szybko dając poczucie sytości, zbawienne dla odchudzających się. Jego zadaniem jest również pobudzanie przemiany materii oraz oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Pomidory stanowią też pomoc w uzyskaniu nie tylko szczupłej sylwetki, lecz także – pięknej skóry. Zawarta w nich witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku, a witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Korzystnie działa na urodę nie tylko w diecie, lecz także w zastosowaniu zewnętrznym – warto wiedzieć, smarowanie twarzy lub rąk sokiem pomidorowym ma moc rozjaśniania przebarwień i łagodzenia zmian trądzikowych.

Pomidory to także nieocenione źródło witamin oraz pierwiastków takich jak żelazo czy potas. Szczególnie ważny jest ten drugi, który aktywnie neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie, powodujący zwiększone ciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody oraz skurcze mięśni. Obecność potasu sprawia również, że opisywane warzywo wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu, wydatnie polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Wśród witamin istotną dla nas jest witamina A, która działa korzystnie na nerwy wzrokowe, wzmacniając je u osób pracujących przy komputerze i spędzających czas przed telewizorem. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego do swojego jadłospisu powinny wprowadzić pomidory kobiety oczekujące dziecka, a także osoby znerwicowane żyjące w ciągłym stresie, bowiem warzywo to ma właściwości uspokajające i kojące nerwy.

Zobacz także

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DZIESIĘĆ + JEDEN =

Komentarze

  • 08:58:33, 09-07-2008 senior A.P.

    Jedzmy tylko pomidory uprawiae we wlasnych ogrodkach,bo wiemy czym my ich karmimy.Te ze sklepu,szczegolnie z duzych supermarketow sa zbyt piekne aby byly dobre,ich nawet nie chwyta sie robak ani bakterie gnilne.Docenisz rowniez smak jednych i drugich - Twoje beda pachnace i smaczne ,te"super" bez zapachu i smaku . Unikaj chemi i wszelkiej modyfikacji,jedz zdrowe produkty wtedy i ty bedziesz zdroy !
    ... zobacz więcej
  • 09:05:09, 09-07-2008 vega

    Uwielbiam pomidory, ale to prawda, nie wiadomo co jemy. Te marketowe są chyba z upraw modyfikowanych genetycznie. Mają dziwny, "plastikowy" smak.
    Jak to sie ma do ich wartości zdrowotnych pomidora ?
    Działeczkę mam w mieście, więc też odpada taka uprawa.
    hm - no to mam problem
  • 09:05:23, 09-07-2008 tadeusz50

    Augustynie
    Serdecznie dziękuję za poradę. Posadzę sobie krzaki pomidorów w przydomowym ogródku, który akurat posiadam. Jest tylko jedno "ale". Za płotem przebiega bardzo ruchliwa ulica tak więc te pomidorki będa bardzo ciężkie od OŁOWIU. Zapewniam, że będą smaczne i zdrowe. Ołowica prawie pewna. Smacznego.!!!!
  • 11:59:04, 09-07-2008 senior A.P.

    Jak to ? Przeciez jezdzimy na benzynie bezolowiowej ,skad wiec olow,czyzby kolejne klamstwo ???
    Tadeuszu !
    Bierz dzialke wsrod pol i lasow ,dobrze radze !
    Uprawiaj nie tylko pomidory ale nawet ziemniaki,bedziesz zdrowszy,czego Tobie i innym ZYCZE !
  • 21:40:15, 10-07-2008 Anilah

    Bez względu na to czym są nadziewane te wszystkie pomidory z działek czy z marketów trzeba je jeść. Smacznego
  • 09:20:15, 31-05-2011 ~gość: 89.75.72.xxx

    Ja szczególnie polecam NAPOJE LIKOPENOWE - nowość na rynku. Nie ma nic lepszego dla zdrowia i mają najwięcej w pełni przyswajalnego likopenu. Zdaje się, że buteleczki mają 300 ml (szklanka) i zawierają aż 30 mg aktywnego likopenu. Najwięcej na rynku. To tak jakby wycisnąć 2,5 kg pomidorów. Piję je od ponad miesiąca i przyznam, że czuję się fantastycznie - skończyly się moje problemy z układem trawiennym, przy okazji mam też więcej energii. O zbawiennym działaniu w profilatkyce nowotowrów nie wspomnę Wszysystkim polecam.
    ... zobacz więcej
  • 13:21:42, 28-07-2011 ~gość: 83.15.177.xxx

    Bardzo lubię pomidory, nie wyobrażam sobie, że są ludzie którzy ich nie jedzą i to pod żadną postaciąSwieżutkie, pachnące, czewrwone choć nie tylko (jest tak wiele odmian kolorowych) a jak jeszcze zdobędzie się takie z czyjejś działki czy uprawy eko to juz naprawdę rarytas.Polecam jedzenie ich same bez mieszania z innymi warzywami a zwłaszcza z twarogiem czy ogórkiem. Zjedzony sam pomidorek to bomba witamin, ......pycha
  • 16:28:17, 28-07-2011 Marii

    Nie przepadam za pomidorami....ale bedac w Bulgarii zajadalam sie nimi. Tam sa najsmaczniejsze pomidory na swiecie, nigdzie indziej tak smacznych pomidorow nie jadlam.
  • 21:55:47, 13-08-2011 ~gość: 83.20.27.xxx

    W tym roku kochana matka ziemia dała tyle pomidorów, że od dwóch miesięcy już piję sok pomidorowy co swoje to swoje. Marketowe tak nie pachną i nie smakują. Współczuję ludziom żyjącym w mieście, którzy nie mają kawałka ziemi tyle tracą. Kochani swoja ziemia to skarb.
  • 17:32:02, 11-12-2011 ~gość: 77.65.12.xxx

    Niesamowite, że wprowadzając pomidora do diety możemy tak wpływać na zdrowie! Tylko teraz akurat trudno o świeże pomidory... te dostępne w sklepach na pewno są na "dopalaczach", za długo się nie psują. Trafiłam ostatnio na artykuł na naturalno.pl gdzie polecają sok pomidorowy i suszone warzywa, co o tym myślicie?

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Użytkownicy senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X