Strona głównaZdrowieJedz owsiankę - zmniejszysz poziom „złego” cholesterolu

Jedz owsiankę - zmniejszysz poziom „złego” cholesterolu

Warto wrócić do diety z dzieciństwa i serwować sobie owsiankę. Dzięki jej regularnemu jedzeniu można istotnie zmniejszyć poziom cholesterolu i uchronić się przed chorobami serca.
Jedz owsiankę - zmniejszysz poziom „złego” cholesterolu [Owsianka z owocami, © bit24 - Fotolia.com] Codzienna porcja owsianki może pomóc obniżyć poziom we krwi i zapobiec ryzyku wystąpienia chorób serca, mówią eksperci ze Szpitala św. Michała w Ontario. Według nich słynne śniadaniowe danie nie tylko może obniżyć poziom „złego" cholesterolu LDL, ale także dwa inne markery ryzyka sercowo-naczyniowego: cholesterol nie-HDL (obliczny poprzez odjęcie stężenia HDL-C od stężenia cholesterolu całkowitego.) oraz apolipoproteinę B (apoB), która transportuje do tkanek przez krew.

Ochronny efekt jedzenia owsianki może mieć związek z beta-glukanem, polisacharydem znajdującym się w kukurydzy, który wykazuje właściwości przeciwcholesterolowe. W ramach badań oceniono wpływ wzbogacone beta-glukanem nie tylko na cholesterol LDL, ale także na nie-HDL oraz apoB.

Po przeanalizowaniu 58 badań klinicznych z udziałem prawie czterech tysięcy osób z różnych części świat, okazało się, że dostarczanie 3,5 gramów beta-glukanu dziennie może obniżyć obniżyć poziom LDL o 4,2 proc. o 4,8 proc. nie-HDL cholesterolu i o 2,3 proc. apoB.

Nadmierny poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jest nim spowodowanych około 30 proc. przypadków choroby niedokrwiennej serca. Ogólnie rzecz biorąc, szacuje się, że podwyższony poziom cholesterolu stanowi przyczynę 2,6 mln zgonów (4,5 proc ogółu), podaje WHO.

Podniesiony poziom cholesterolu całkowitego jest główną przyczyną zachorowań zarówno w krajach rozwiniętych jak i rozwijających się - stanowi jeden z najistotniejszych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca i . Obniżenie o 10 proc. poziomu cholesterolu we krwi u ludzi w wieku 40 lat oznacza zmniejszenie aż o 50 proc. ryzyka chorób serca w ciągu 5 lat; taka sama redukcja cholesterolu u ludzi w wieku 70 lat może doprowadzić do osłabienia o 20 proc. redukcji prawdopodobieństwa chorób serca w ciągu 5 lat.

Badania opisano w British journal of nutrition.

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy