22-12-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie bogatego, obfitego śniadania zamiast sutej kolacji może zapobiec otyłości i wysokiemu poziomowi cukru we krwi.
Nasz organizm zużywa energię podczas trawienia pokarmu w celu wchłaniania, trawienia, transportu i przechowywania składników odżywczych. Proces ten, znany jako termogeneza indukowana dietą (diet-induced thermogenesis, DIT), to miara tego, jak dobrze działa nasz i może się różnić w zależności od pory posiłku.
- Nasze wyniki pokazują, że posiłek jedzony w , niezależnie od ilości zawartych w nim kalorii, skutkuje dwukrotnie nasiloną termogenezą indukowaną dietą niż ten sam posiłek jedzony na kolację - stwierdza dr Juliane Richter z Uniwersytetu w Lubece w Niemczech. - To odkrycie jest istotne dla wszystkich, ponieważ podkreśla wartość serwowania sobie odpowiedniej ilości jedzenia na śniadanie - dodaje dr Richter.
Przeprowadzono kilkudniowe badanie laboratoryjne z udziałem kilkunastoma mężczyznami, którzy najpierw otrzymywali niskokaloryczne śniadanie i wysokokaloryczną kolację, a przez następne dni - odwrotnie, serwowano im pierwszy posiłek obfity, a wieczorny był niewielki.
Jak odkryto, identyczne spożycie kalorii skutkowało do 2,5 razy wyższym DIT po dużym i niskokalorycznej kolacji w porównaniu do odwrotnej kaloryczności tych posiłków. Związany z jedzeniem wzrost poziomu we krwi i stężenia insuliny był niższy po śniadaniu w porównaniu z kolacją. Co więcej, okazało się, że zjedzenie niskokalorycznego śniadania zwiększa apetyt, szczególnie na słodycze.
- Według nas pacjenci z otyłością, a także osoby o wadze w normie, powinni jeść duże śniadanie zamiast obfitej kolacji, aby zmniejszyć masę ciała i zapobiec chorobom metabolicznym - wyjaśnia dr Richter.
Na podstawie: