20-02-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Rytm i jakość snu zależy od tego, co jemy. Kto spożywa więcej kalorii, doświadcza intensywniejszych problemów z nocnym odpoczynkiem.
Dobre samopoczucie i sen w dużej mierze zależy od tego, co jemy. W ramach nowych badań postanowiono dokładniej sprawdzić jak na rytm snu wpływają określone składniki żywnościowe - , węglowodany lub białko. Uczeni z Perelman School of Medicine na Uniwersytecie w Pensylwanii przeanalizowali dietę i styl życia uczestników w odniesieniu do liczby godzin snu. Okazało się, że ci, którzy stosują bardziej zróżnicowaną dietę, zwykle śpią tyle, ile rekomendują eksperci, tj. 7-8 godzin. Tymczasem osoby zapominające o witaminach oraz nie dostarczające sobie odpowiedniej ilości białka i innych ważnych składników odżywczych sypiają zazwyczaj zbyt krotko lub zbyt długo.
Uczeni podzielili uczestników na cztery grupy: tych, którzy śpią bardzo krótko (4-5 godzin), śpiących krótko (5-6 godzin), odpoczywających standardowo (7-8 godzin) i sypiających zbyt długo (powyżej 9 godzin). Poprosili badanych o prowadzenie dziennika , w którym dzień po dniu zapisywali swoje menu uwzględniając nawet takie jego elementy, jak kawa, woda do posiłku czy drobna przekąska.
Okazało się, że osoby sypiające 7-8 godzin na dobę, tj. ilość szeroko rekomendowaną przez lekarzy, stosowały najbardziej urozmaiconą dietę codziennie sięgając po witaminy, białka, węglowodany, minerały, błonnik. Ponadto nie przesadzały z alkoholem (który według najnowszych badań, skraca fazę snu REM). Co więcej osoby odpoczywające zgodnie ze standardem piły największe ilości wody w ciągu dnia. Tymczasem uczestnicy, których dieta była najbardziej monotonna i cechująca się ubóstwem skalników odżywczych, spali najkrócej.
Ustalono również, że im bardziej kaloryczne posiłki jedli uczestnicy, tym większe mieli .
Analizując dzienniki diety uczestników naukowcy powiązali model odżywiania się z ilością czasu poświęcanego na odpoczynek. I tak ci, którzy spali najkrócej, pili statystycznie najmniej wody, dostarczali sobie mniej likopenu (kartenoidu zawartego w pomidorach uznawanego za silny przeciwutleniacz) i ogólnej sumy węglowodanów. Osoby śpiące 6 godzin na dobę zwykle piją zbyt mało wody oraz zapewniają sobie mniej i . Natomiast osobom śpiącym dłużej niż 9 godzin brakuje choliny (koenzymu przydatne dla prawidłowego funkcjonowania metabolizmu zawartego w żółtku jaja), węglowodanów, teobrominy (alkaloidu zawartego w kakao) i kwasu laury nowego i tłuszczu nasyconego.