05-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Jak wyjaśniają badacze, seniorzy z najwyższym poziomem we krwi żyją średnia 2,2 lat dłużej niż pozostali. Okazuje się, że omega-3 mogą obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 27 proc., a prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób serca - o 35 proc.
Jedzenie ryb od dawna jest uważane za element zdrowej , jednak dotychczas nie wykonano zbyt wielu badań mających na celu sprawdzenie poziomu omega-3 w krwi osób starszych i jego korelacji z chorobami oraz dłuższym życiem. Opisywane odkrycie potwierdza, że regularne dodawanie produktów z omega-3 do menu jest istotne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a także sugeruje, że zwiększone jedzenie artykułów tego rodzaju w starszym wieku może wydłużyć ilość lat życia, przekonują badacze.
W ramach badań naukowcy przeanalizowali dane zebrane w ciągu 16 lat od 2700 Amerykanów w wieku powyżej 65 lat. Na początku testów wszyscy uczestnicy cieszyli się dobrym zdrowiem. U każdego sprawdzono poziom omega-3 we krwi.
Kwasy tłuszczowe związane z najniższym ryzykiem przedwczesnej śmierci to w szczególności: kwas dokozaheksaenowy (DHA), który może zmniejszyć prawdopodobieństwo , kwas eikozapentaenowy (EPA) osłabiający ryzyko oraz kwasu dokozapentaenowy (DPA) zmniejszający ryzyko . Okazało się, że uczestnicy badania z najwyższym poziomem tych trzech rodzajów omega-3 cechowali się mniejszym o 27 proc. ryzykiem śmierci z powodu choroby serca w omawianym okresie.
Wśród szczególnie polecanych ryb będących źródłem omega-3 są: tuńczyk, łosoś, śledź, makrela, sardynki i sardele. Powinno się je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Wyniki opublikowano w Annals of Internal Medicine.