Wszyscy znamy długoterminowe ryzyko nadmiernego jedzenia, czyli , cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia, ale znacznie mniej wiadomo o niektórych bezpośrednich skutkach takiego spożywania posiłków. Nasze odkrycia pokazują, że organizm naprawdę bardzo dobrze radzi sobie w przypadku nagłego dostarczenia nadmiaru kalorii. Zdrowi ludzie mogą jeść dwa razy więcej niż zwykle i skutecznie radzić sobie z ogromną nadwyżką energii - mówi Aaron Hengist, z University of Bath.
Wiemy, że ludzie często jedzą ponad swoje potrzeby i dlatego tak powszechny jest problem z zachowaniem właściwej masy ciała. Stąd również zaskakujące jest, że żadne wcześniejsze badania nie mierzyły maksymalnej możliwości spożycia posiłku, aby zrozumieć, jak organizm ludzki reaguje na to wyzwanie - mówi prof. James Betts, współautor badań.Przedstawione analizy ukazują, że ludzie są w stanie jeść dwa razy więcej niż potrzeba do poczucia najedzenia się, jednak nasze organizmy są dobrze przystosowane do dostarczania nadmiernej ilości składników odżywczych w jednym dużym posiłku. Uczestnicy byli w stanie skutecznie wykorzystywać lub przechowywać składniki, które uzyskiwali podczas jedzenia pizzy, tak że poziom cukru i tłuszczów w ich krwi był niewiele wyższy w porównaniu do sytuacji, gdy jedli o połowę mniejszy posiłek - wskazuje prof. Betts.
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca
Wysokoprzetworzone jedzenie zwiększa ryzyko stanów zapalnych i raka jelita grubego
Karagen – dodatek do żywności (E 407) – może sprzyjać cukrzycy
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.