05-01-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pamiętaj o umieszczaniu jaj w cotygodniowym jadłospisie, pomogą chronić pamięć.
mogą adekwatnym produktem dla tych, którzy chcą chronić pamięć, mówią uczeni z Tufts University. Badacze postanowili sprawdzić związek pomiędzy , rozumowaniem, uwagą i werbalne płynnością a .
Wiadomo, że jaja zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze - jak wykazano już w poprzednich badaniach - są związane z poprawą .
Okazało się, że zdolności poznawcze, w tym pamięć czy płynność werbalna u ludzi starszych do pewnego stopnia zależy od poziomu zeaksantyny. Co więcej, na płynność słowną miał również wpływ poziom luteiny, który jest również związany ze zdolnością do gromadzenia i powracania do wspomnień, z czym mają problem ci, którzy w tych, którzy cierpią na łagodne zaburzenia poznawcze.
Dotychczas wykazano m. in., że przyjmowanie 12 mg luteiny dziennie poprawia zarówno pamięć, jak i zdolności do uczenia się. Biorąc pod uwagę wszystkie te obserwacje, niczym dziwnym nie jest to, że zawierające wspomniane jaja mogą wpływać na funkcje poznawcze u osób starszych.
Połowa uczestników jadła dwa jaja dziennie przez sześć miesięcy, pozostali mieli w ogóle nie umieszczać tych produktów w diecie. W końcowych testach umiejętności rozumowania i pamięci, uwagi i werbalnej płynności lepiej wypadli ci, którzy regularnie jedli jaja.
Jakkolwiek jednak bogata w jaja dieta może być pomocna w powstrzymywaniu rozwoju zaburzeń poznawczych, ostrożnie powinni ją stosować ci, którzy są zagrożeni wysokim poziomem cholesterolu i chorobami serca. Szczególnie sprzyjają intensyfikacji powstawania blaszek miażdżycowych.
Wyniki badań opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »