Strona głównaZdrowieGuawa, gujawa, gruszla. Co warto wiedzieć o tym egzotycznym owocu i jego właściwościach

Guawa, gujawa, gruszla. Co warto wiedzieć o tym egzotycznym owocu i jego właściwościach

Z uwagi na krótki okres przechowywania, owoce gujawy nie są w naszym kraju powszechnie dostępne – a szkoda, ponieważ wykazuje ona liczne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące, a także odchudzające. Będąc jednak w nieco cieplejszych klimatach niż rodzime lub też natrafiając na przetwory z gujawy na sklepowych półkach, zdecydowanie warto sięgnąć po ten egzotyczny rarytas.
Guawa, gujawa, gruszla. Co warto wiedzieć o tym egzotycznym owocu i jego właściwościach [© Luis Echeverri Urrea - Fotolia.com] Gujawa (inaczej: guawa) pochodzi z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie odkryta została przez hiszpańskich konkwistadorów. Obecnie gujawa uprawiana jest również w wielu innych częściach świata, przede wszystkim w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Rośnie na wiecznie zielonych krzewach, dochodzących do 10 metrów wysokości, same owoce zaś swoim wyglądem przypominają nieco gruszkę – stąd zapewne polska nazwa owocu, czyli gruszla. W środku owoc ten zawiera miąższ, przypominający nieco ten z czy . W naturalnych warunkach gujawę spożywa się ją na surowo lub wykorzystuje do przygotowywania sałatek i deserów – zmiksowane owoce są bowiem doskonałą bazą do kremów, musów, lodów czy orzeźwiających koktajli.

Wpływu gujawy na nasze zdrowie nie sposób przecenić. Gujawa ma liczne właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, łagodzące, a także odchudzające. Dzięki zawartości przeciwutleniacza, zwanego kwercetyną, owoc ten jest pomocny w profilaktyce leczenia chorób wzroku, szczególnie zaćmy. Ze względu na bardzo znaczącą obecność kwasu foliowego, gujawa polecana jest kobietom w ciąży jako uzupełnienie diety i naturalny sposób na przeciwdziałanie ewentualnym wadom rozwojowym płodu. Dodatkowo, owoc ten ma bardzo dużą zawartość witaminy C, PP, oraz witamin z grupy B, jest także doskonałym źródłem fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, gujawa obecna w diecie pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami poprzez obniżenie łaknienia i przyspieszenie przemiany materii., a dodatkowo - co ważne także dla cukrzyków - zmniejsza wchłanianie cukru we krwi.

W przemyśle spożywczym owoce gujawy wykorzystywane są przede wszystkim w produkcji herbat, galaretek, dżemów oraz soków. Sok z gujawy posiada specyficzny i orzeźwiający, słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się np. z aromatem pomarańczy i delikatnym smakiem jabłek. Jest zalecany w leczeniu astmy, korzystnie wpływa na serce, , a także cały układ pokarmowy. Z uwagi na swoje cenne właściwości owoce gujawy stają się coraz bardziej pożądane na polskim rynku, a w specjalistycznych sklepach internetowych lub sklepach ze zdrową żywnością bez problemu znajdziemy pełnowartościowe i naturalne soki z tych wyjątkowych owoców. Wybierając gotowy sok należy jednak zwrócić uwagę, czy nie powstał on z koncentratów, a także czy do jego produkcji wykorzystano metodę powolnego tłoczenia owoców na zimno, która pozwala na zachowanie naturalnych wartości odżywczych owoców i nie prowadzi do eliminacji witamin poprzez poddanie ich obróbce termicznej.

Co ciekawe, jeden średniej wielkości owoc gujawy zawiera podwójną dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co szczególnie ważne zimą, gdy potrzebujemy wzmocnienia i większej ilości składników odżywczych. Podobne właściwości zawiera sok – pod warunkiem, że wybierzemy produkt tłoczony na zimno. Warto go skosztować przy najbliższej okazji - zarówno dla smaku, jak i prozdrowotnych właściwości.

Victualia.pl

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy