Strona głównaZdrowieGrzyby duszone, smażone, marynowane -zdrowe skarby jesieni w naszej w kuchni

Grzyby duszone, smażone, marynowane -zdrowe skarby jesieni w naszej w kuchni

Grzyby to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, można stosować je jako dodatek do sałatek i sosów lub jako podstawę dań.
Grzyby nie tylko znakomicie wzbogacają smak potraw, są też cenne dla naszego organizmu. W grzybach znajdziemy przeciwutleniacze, czyli substancje chroniące przed działaniem wolnych rodników, są te źródłem witaminy A i E. Witaminy te mają korzystny wpływ na naszą odporność. Osoby spożywające grzyby nie muszą martwić się o niedobory witaminy B oraz miedzi. Zaletą grzybów jest tez ich niskokaloryczność, 40 gram to około 50 kcal.

Mimo wielu zalet grzyby mają jedną wadę, mogą spowodować zatrucie, które w skrajnych przypadkach może zakończyć się śmiercią. Aby tego uniknąć nie należy spożywać grzybów nieznanego pochodzenia.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy