05-10-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Trudno wyobrazić sobie jesień bez kasztanów i kolorowych liści, trudno też o tej porze roku nie wspomnieć o grzybach.
Grzyby mają w polskiej kuchni niezwykle szerokie zastosowanie, są składnikiem tradycyjnych potraw wigilijnych, sałatek, mogą być dodatkiem do mięs i naleśników.
Spożywając grzyby powinniśmy jednak zachować ostrożność, nie jedzmy tych, których źródła pochodzenia nie znamy. Potrawy zwierające grzyby nie powinny być zbyt wiele razy podgrzewane, czy przysmażane. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na grzyby podawane dzieciom, osobom starszym oraz mającym problemy żołądkowe – dla nich ewentualne zatrucie może mieć najpoważniejsze konsekwencje.
Udając się na grzybobranie warto wyposażyć się w atlas lub poprosić o pomoc doświadczonego grzybiarza, jeśli mamy wątpliwości co do napotkanych grzybów, lepiej ich nie zbierajmy.
Zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić, następnie można je suszyć, marynować lub zamrozić wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych.