Strona głównaZdrowieGrzyby - jesienny przysmak

Grzyby - jesienny przysmak

Trudno wyobrazić sobie jesień bez kasztanów i kolorowych liści, trudno też o tej porze roku nie wspomnieć o grzybach.
Grzyby mają w polskiej kuchni niezwykle szerokie zastosowanie, są składnikiem tradycyjnych potraw wigilijnych, sałatek, mogą być dodatkiem do mięs i naleśników.

Spożywając grzyby powinniśmy jednak zachować ostrożność, nie jedzmy tych, których źródła pochodzenia nie znamy. Potrawy zwierające grzyby nie powinny być zbyt wiele razy podgrzewane, czy przysmażane. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na grzyby podawane dzieciom, osobom starszym oraz mającym problemy żołądkowe – dla nich ewentualne zatrucie może mieć najpoważniejsze konsekwencje.

Udając się na grzybobranie warto wyposażyć się w atlas lub poprosić o pomoc doświadczonego grzybiarza, jeśli mamy wątpliwości co do napotkanych grzybów, lepiej ich nie zbierajmy.

Zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić, następnie można je suszyć, marynować lub zamrozić wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy