Strona głównaZdrowieFosforany przyspieszają proces starzenia się

Fosforany przyspieszają proces starzenia się

Obecnie firmy spożywcze dodają znaczne ilości fosforanów do wody mineralnej i innych przetworzonych produktów spożywczych, takich jak: mięso, sery, pieczywo. Uczeni znaleźli jednak dowody, że wysoki poziom fosforanów przyspiesza objawy starzenia się.
Fosforany mogą przyczyniać się do chorób przewlekłych

Wysoki poziom fosforanów może wywoływać ostrą atrofię mięśni i skóry. Co gorsza, mogą one także "zwiększyć częstośćwystępowania i nasilenia powikłań związanych z wiekiem, takich jak przewlekła choroba nerek i zwapnienie układu krążenia ", wynika z badania z 2010 roku, którego przebieg i ustalenia opublikowano w FASEB Journal (Federation of American Societies for Experimental Biology, Federacja Amerykańskich Towarzystw Biologii Eksperymentalnej).

Obecnie fosforany częściej są dodawane do produktów żywnościowych

Dodatki do żywności zawierające fosforany stosowane są od dawna, ale częstotliwość, z jaką się ich używa, ilość przetworzonej żywności, które je zawierają, oraz suma nieświadomie zjadanych produktów tego rodzaju znacznie wzrosła w ciągu ostatnich dwóch dekad.

Wcześniejsze badania (opublikowane w 2008 r.) wykazały, że fosforany nieorganiczne mogą przyspieszyć wzrost guzów raka płuc, a także przyczyniają się do rozwoju tych nowotworów. Podczas gdy umiarkowany poziom fosforanów odgrywa istotną rolę w organizmach żywych, szybki wzrost ich ilości jako dodatku do żywności spowodował znacznie podwyższony procent tych związków w dziennej diecie. Fosforany są dodawane do wielu produktów spożywczych w celu zwiększenia retencji wody oraz dłuższego zachowania odpowiedniej struktury.

W latach dziewięćdziesiątych fosforanowe dodatki do żywności szacowano na 470 mg dziennie w diecie przeciętnej osoby dorosłej. Jednakże wspomniane związki są obecnie znacznie częściej dodawane do wielu przetworzonych produktów spożywczych, w tym wędlin, serów, napojów i pieczywa. W rezultacie, w zależności od indywidualnych wyborów, obecne spożycie fosforu może być zwiększone nawet do 1000 mg na dobę.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:36:40, 26-12-2011 ~gość: 212.244.40.xxx

    Prosimy o nagłasnianie tego poważnego problemu przez życzliwe wam media.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy