Strona głównaZdrowieDieta wegetariańska: 6 inspiracji dla "mięsożerców"

Dieta wegetariańska: 6 inspiracji dla "mięsożerców"

Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.
Dieta wegetariańska: 6 inspiracji dla "mięsożerców" [fot. collage Senior.pl] Instytut Żywności i Żywienia w na pierwszym miejscu stawia ruch, a już na drugim – uzupełnienie diety w odpowiednią ilość warzyw i owoców. W teorii powinniśmy je jeść aż pięć razy dziennie. Warto przemyśleć więc, dlaczego tak ważną część naszego żywienia powinny stanowić produkty roślinne, a także zaczerpnąć garść wskazówek dotyczących odżywiania z przepisów i zaleceń diety bezmięsnej. Oto 6 grup produktów, po które wzorem wegetarian powinniśmy sięgać:
  1. soja
    Bardzo istotnym składnikiem diety wegetariańskiej jest - bogata w białko i tłuszcze roślinne. Doskonale smakuje w formie pasztetu, kotlecików czy ciasteczek. Na rynku dostępny jest także napój sojowy. Jeżeli nie wyobrażamy sobie życia bez mięsa, możemy raz na jakiś czas zastąpić tradycyjnego kotleta potrawą przygotowaną właśnie na bazie soi.
  2. oleje roślinne
    W diecie wegetariańskiej do przygotowania potraw wykorzystywane są oleje roślinne a także powstała na ich bazie margarynę – to źródła zdrowych tłuszczów roślinnych, bogatych w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Do smażenia wykorzystuje się wysokiej jakości rafinowany olej roślinny – lub słonecznikowy. Oba oleje charakteryzują się tzw. stabilnością oksydacyjną oraz odpornością na utlenianie – oznacza to, że podgrzewane do wysokiej temperatury nie tracą swoich właściwości. Podobnie dostępne na rynku produkty z mieszanką olejów, wzbogacone dodatkowo o witaminy – A i D. Sałatki oraz inne dania przygotowywane „na zimno” uzupełniane są o oliwę z oliwek, która także bogata jest w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy Omega-3 i Omega-6.
  3. ciemnozielone warzywa
    Podstawą diety wegetariańskiej stanowią warzywa – zwłaszcza te, które zawierają wiele cennych witamin. Szczególną rolę odgrywają w jadłospisie wegetarian warzywa ciemnozielone, takie jak brokuły, zielona fasola, groszek, szpinak czy kapusta. Brokuły stanowią doskonałe źródło wapnia w diecie bezmięsnej. Zielona fasolka zawiera m. in. kwas foliowy, a także witaminę B6, która wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, funkcjonowanie układu odpornościowego, metabolizm białka oraz regulację aktywności hormonalnej. Jak wykorzystać je w kuchni? Na przykład szpinak to dobry zamiennik mięsnego farszu w naleśnikach, lasagne, makaronie czy pierogach.
  4. dynia
    Pestki dyni, zawierające „dobre” tłuszcze roślinne, uzupełniają w diecie wegetariańskiej także poziom żelaza, witaminy C i witaminy D. Warto dorzucać je do sałatek czy zup.
  5. bakalie
    Daktyle, figi, morele czy kokos, a także stosunkowo wysokokaloryczne - orzechy (100g orzechów włoskich to aż 645 kalorii), stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i mikroelementów. Wpływają również na prawidłowy poziom „złego” cholesterolu we krwi.
  6. awokado
    Innym źródłem korzystnych tłuszczów roślinnych w diecie wegetariańskiej jest . Sprawdza się doskonale w sałatce, w formie pasty na kanapki, zupy lub sosu. Wegeteriańskie sposoby przygotowania awokado bywają jednak jeszcze bardziej fantazyjne – na bazie tego zielonego owocu powstają również znakomite kotleciki czy są wykorzystywane do… sushi.
Wymienione składniki to niektóre z ważniejszych elementów zbilansowanej diety wegetariańskiej. Co istotne, charakteryzują się one korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Jeżeli nie chcemy dokonywać radykalnej zmiany diety i całkowicie rezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego, wystarczy, że zasięgniemy lekkiej inspiracji i wprowadzimy do naszych codziennych jadłospisów więcej produktów roślinnych, które wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Możemy np. kilka razy w tygodniu dorzucić do jogurtu czy mleka posiekane orzechy, posiłek uzupełniać o ciemnozielone warzywa, a kotleta schabowego zastąpić czasem smacznymi kotlecikami sojowymi. Dzięki temu dostarczymy organizmowi składników odżywczych, w tym dobrych dla nas - tłuszczów roślinnych.

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomoże m. in. w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Taka dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze, uzupełniona dodatkowo o odpowiednią ilość codziennej aktywności fizycznej, może pomóc nam w zachowaniu zdrowia i dobrej formy na długie lata.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 15:38:53, 21-03-2017 ~gość: 94.254.233.xxx

    ja z wiekiem coraz bardziej kładę nacisk na odpowiednią dietę, kiedyś trochę się krzywiłam jak mama mówiła kup mi takie ziółka, a takie, a to Biovitalek a to coś tam jeszcze, teraz sama stosuję wiele z suplementów które i mama bierze.
  • 14:03:26, 21-04-2017 ~gość: 94.254.230.xxx

    Biovital z żelazem i głogiem to moim zdaniem najlepszy w przypadku braku witamin, czy żelaza, a głóg dodatkowo wzmacnia serce.
  • 17:50:30, 31-05-2017 wesolysenior

    wszyscy zwariowali na punkcie tych diet, odbija już ludziom kompletnie na tym punkcie.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy