05-06-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chcesz cieszyć się ustabilizowaną wagą i dobrym zdrowiem zrezygnuj z drastycznych diet i głodówek na rzecz zmiany codziennych nawyków żywieniowych.
Pierwszym krokiem do korzystnej dla zdrowia zmiany żywieniowych przyzwyczajeń jest ograniczenie spożycia tłuszczy zwierzęcych. Jeśli masz ochotę na mięsną potrawę wybierz drób, smażenie w głębokim tłuszczu zastęp duszeniem , gotowaniem lub grillowanie. Do pieczenia możesz wykorzystać specjalne folie lub rękawy, które zapobiegają wysuszeniu mięsa.
Sięgaj po ryby, są one znakomitym źródłem kwasów omega- 3 chroniących przed rozwojem miażdżycy, choroba wieńcową. Korzystnie wpływają też na prace mózgu.
Zwracaj uwagę na pozornie drobne rzeczy- zamiast śmietany sięgaj po jogurt, ziemianki zastępuj kaszami lub pełnoziarnistymi makaronami. Te ostanie dostarczają organizmowi dużo błonnika, podobnie ja ciemne pieczywo i niektóre rośliny.
Zawsze mniej ze sobą owoce lub warzywa, taka przekąska jest zdrowsza od batona czy drożdżówki. Staraj się jeść regularnie, organizm przyzwyczajony do stałych pór s[ozywania posiłków nie będzie musiał magazynować tego co zjesz.