22-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta śródziemnomorska, zawierająca większe ilości warzyw i owoców w jadłospisie, zapewni zdrowszy mózg na starość.
Uczeni odkryli, że osoby w wieku powyżej 65 lat, które jadły więcej ryb, warzyw, owoców, produktów zbożowych i oliwy z oliwek, cechowały się większą objętością mózgu niż ich rówieśnicy nie stosujący śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się.
Już wcześniejsze badania wykazały związek pomiędzy a niższym ryzykiem . Dieta tego rodzaju objemuje: warzywa, rośliny strączkowe (fasolę, groch, soczewicę), owoce, , (i inne produkty zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Poza tym cechuje się ona niskim spożyciem mięsa, tłuszczów nasyconych i produktów mlecznych oraz piciem umiarkowanych ilości alkoholu.
Uczeni z Columbia University w Nowym Jorku zaprosili do badań 674 osoby w średnim wieku 80 lat. Każdy uczestnik został poddany badaniom rezonansu magnetycznego w celu pomiaru całkowitej objętości mózgu, poza tym wszyscy wypełnili kwestionariusze dotyczące ich wyborów żywieniowych i diet.
Odkryto, że wielkość mózgu tych, którzy nie przestrzegali diety śródziemnomorskiej, była mniejsza niż osób stosujących ten sposób odżywiania się. Ogólnie rzecz ujmując różnica była niewielka i stanowiła ekwiwalent około pięciu lat . Co szczególnie ciekawe jednak, jedzenie większej ilości ryb i mniej mięsa wiązało z jeszcze mniejszym kurczeniem się mózgu.
Uczeni nie umieją klarownie wyjaśnić, dlaczego dieta śródziemnomorska wydaje się zdrowsza dla mózgu, wiadomo jednak, że wyższe spożycie ryb i warzyw oraz niższe spożycie mięsa jest korzystne dla rozwoju komórek mózgu.
Badacze obliczyli, że jedzenie 85 do 140 gramów ryb tygodniowo i nie więcej niż 100 gramów mięsa może chronić przed kurczeniem się mózgu.
Autorzy badań zaznaczają, że ich testy nie przesądzają o związku przyczynowo-skutkowym między dietą śródziemnomorską i ochroną mózgu przed określonymi skutkami starzenia się. Potrzeba dalszych badań dla ustalenia charakteru tej relacji.