23-11-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Duża ilość ryb w diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dieta śródziemnomorska jest uważana za najlepszy sposób odżywiania się dla zdrowia serca. Część mieszkańców Europy Południowej jednak przechodzi na tę bardziej popularną, a tak niecenioną przez ekspertów i zagrażającą zdrowiu, dietę bogatą w niezdrowe tłuszcze i cukry.
Ludzie ze wschodniej śródziemnomorskiej części Hiszpanii, na przykład, znani są z długowieczności i zdrowej diety. A jednak choroby układu sercowo-naczyniowego odpowiadają za 33% zgonów w całym kraju. Naukowcy z Uniwersytetu w Walencji przeanalizował dietę prawie 1000 osób w wieku 55 - 80 lat, z których każda miała wysokie ryzyko choroby sercowo-naczyniowej. Celem testów było oszacowanie, jak ilość spożywanego mięsa i ryb może wpłynąć na zdrowi uczestników.
Okazało się, że badana grupa jadła zarówno dużo czerwonego mięsa, jak i ryb. Po dokładnej analizie jednak odkryto, że jedzenie ryb było związane z niższym poziomem glukozy i prawdopodobnie odpowiadało, przynajmniej częściowo, za zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy. Uczeni odkryli również, że dieta bogata w mięso była związana z wyższym ryzykiem nadwagi i otyłości.
Regularne jedzenie ryb - trzy lub cztery razy w tygodniu - nie miało wpływu na wagę, ale zmniejszało ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Naukowcy nie są pewni, dlaczego ryby wydają się zapobiegać cukrzycy. Być może kwasy omega-3 oddziałują na wrażliwość na insulinę, ale nie ma konkretnych dowodów na poparcie tej tezy.
Dietetycy rekomendują ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do minimum - powinno się je sobie serwować raz lub dwa razy w tygodniu - zmniejszając ilość jedzonych wędlin i przetworów mięsnych. Po ryby należy sięgać przynajmniej dwa razy w tygodniu, a reszta głównych posiłków powinna zawierać białko roślinne zawarte m. in. w soczewicy, fasoli i tofu.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »