28-06-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Według statystyk zachorowalność na raka jelita grubego (RJG) w Polsce jest zbliżona do poziomu w innych krajach europejskich o podobnym stylu życia i kulturze żywieniowej. W Polsce jednak znacznie później wykrywa się chorobę. Polacy zbyt mało czasu poświęcają zdrowiu, boją się wizyt u lekarzy, często sami się diagnozują i leczą. Zbyt mało mówi się w naszym kraju o profilaktyce.
Rak jelita grubego jest chorobą rozwijającą sie niejednokrotnie długo i bezobjawowo. Dr Mirosława Gałęcka, specjalista w zakresie wczesnej diagnostyki RJG oraz terapii mikrobiologicznej, zwraca uwagę, że problem ten dobrze obrazuje amerykańska kampania uświadamiająca: „ Czujesz się wspaniale, masz dobry apetyt i dopiero 50 lat... W takim razie masz typowe objawy raka jelita grubego".
Badania profilaktyczne, takie jak marker nowotworowy Tumor M2-PK, powinny być wykonywane nawet u młodych ludzi, po 35 roku życia, u których nie występują dolegliwości. Przyczyną występowania raka jelita grubego mogą być bowiem: złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, stosowanie takich używek jak alkohol i papierosy. Występowaniu raka sprzyjają ponadto przypadki zachorowań na nowotwory w rodzinie.
- Jemy za dużo węglowodanów, za duże porcje, a posiłki spożywamy w ciągu dnia zbyt rzadko - mówi dr Gałęcka. - Nasza dieta zawiera za mało owoców i warzyw, błonnika, produktów pełnoziarnistych, oliwy z oliwek, kwasów omega 3. Jemy mało ryb, a za dużo mięsa. Długofalowo ma to wpływ na stan śluzówki układu pokarmowego, florę bakteryjną, zaparcia, które powodują mutacje nowotworowe... Jedzenie typu fast food oraz spożywanie wysoko przetwarzanych produktów poddawanych obróbce wysokotermicznej także poważnie szkodzą naszemu zdrowiu.
Jak zatem powinniśmy odżywiać się, by zwiększyć prawdopodobieństwo uniknięcia poważnych dolegliwości związanych z chorobami przewodu pokarmowego, w tym raka jelita grubego?
• Jeść 5 razy dziennie;
• Spożywać małe porcje;
• Wzbogacić nasze menu o dużą ilość warzyw i owoców, o co szczególnie łatwo w okresie wiosennym i letnim;
• Upewnić się, że w naszej diecie nie zabraknie produktów z dużą zawartością błonnika i tłuszczy roślinnych;
• Duże ilości mięsa spożywane w ciągu tygodnia zamieńmy na ryby, zawierające tłuszcze omega 3, wspomagające perystaltykę jelit.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »