Strona głównaZdrowieDieta a rak jelita grubego

Dieta a rak jelita grubego

W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Dieta a rak jelita grubego [© Rohit Seth - Fotolia.com] Według statystyk zachorowalność na raka jelita grubego (RJG) w Polsce jest zbliżona do poziomu w innych krajach europejskich o podobnym stylu życia i kulturze żywieniowej. W Polsce jednak znacznie później wykrywa się chorobę. Polacy zbyt mało czasu poświęcają zdrowiu, boją się wizyt u lekarzy, często sami się diagnozują i leczą. Zbyt mało mówi się w naszym kraju o profilaktyce.

Rak jelita grubego jest chorobą rozwijającą sie niejednokrotnie długo i bezobjawowo. Dr Mirosława Gałęcka, specjalista w zakresie wczesnej diagnostyki RJG oraz terapii mikrobiologicznej, zwraca uwagę, że problem ten dobrze obrazuje amerykańska kampania uświadamiająca: „ Czujesz się wspaniale, masz dobry apetyt i dopiero 50 lat... W takim razie masz typowe objawy raka jelita grubego".

Badania profilaktyczne, takie jak marker nowotworowy Tumor M2-PK, powinny być wykonywane nawet u młodych ludzi, po 35 roku życia, u których nie występują dolegliwości. Przyczyną występowania raka jelita grubego mogą być bowiem: złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, stosowanie takich używek jak alkohol i papierosy. Występowaniu raka sprzyjają ponadto przypadki zachorowań na nowotwory w rodzinie.

- Jemy za dużo węglowodanów, za duże porcje, a posiłki spożywamy w ciągu dnia zbyt rzadko - mówi dr Gałęcka. - Nasza dieta zawiera za mało owoców i warzyw, błonnika, produktów pełnoziarnistych, oliwy z oliwek, kwasów omega 3. Jemy mało ryb, a za dużo mięsa. Długofalowo ma to wpływ na stan śluzówki układu pokarmowego, florę bakteryjną, zaparcia, które powodują mutacje nowotworowe... Jedzenie typu fast food oraz spożywanie wysoko przetwarzanych produktów poddawanych obróbce wysokotermicznej także poważnie szkodzą naszemu zdrowiu.

Jak zatem powinniśmy odżywiać się, by zwiększyć prawdopodobieństwo uniknięcia poważnych dolegliwości związanych z chorobami przewodu pokarmowego, w tym raka jelita grubego?
• Jeść 5 razy dziennie;
• Spożywać małe porcje;
• Wzbogacić nasze menu o dużą ilość warzyw i owoców, o co szczególnie łatwo w okresie wiosennym i letnim;
• Upewnić się, że w naszej diecie nie zabraknie produktów z dużą zawartością błonnika i tłuszczy roślinnych;
• Duże ilości mięsa spożywane w ciągu tygodnia zamieńmy na ryby, zawierające tłuszcze omega 3, wspomagające perystaltykę jelit.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Komentarze

  • 12:59:31, 05-08-2009 bushbaby

    ostatnio dużo czytałam na temat witaminy B17 i jej ważności w codziennej diecie zapobiegającej tworzeniu się nowotworow, a jest to nic innego jak pestki jabłek, wiśni, czereśni, moreli, brzoskwiń itd. Kiedyś np jabłka byly jedzone całe i w ten sposób dostarczaliśmy organizmowi właśnie B17. Wszystkim życzę zdrowia
  • 16:45:38, 05-08-2009 tadeusz50

    Cytat:
    ostatnio dużo czytałam na temat witaminy B17 i jej ważności w codziennej diecie zapobiegającej tworzeniu się nowotworow, a jest to nic innego jak pestki jabłek, wiśni, czereśni, moreli, brzoskwiń itd. Kiedyś np jabłka byly jedzone całe i w ten sposób dostarczaliśmy organizmowi właśnie B17. Wszystkim życzę zdrowia
    Jakoś nie przypominam sobie bym jadł całe jabłka, pestki brzoskwini, moreli. Pestki wiśni czereśni czasem połykałem ale wychodziły druga stroną nienaruszone. Kto trawił pestki??
    ... zobacz więcej
  • 20:12:07, 05-08-2009 zosinek

    Tadeuszu też czytałam o wit B 17.Te pestki to trzeba rozbić i zjeść to co w środku.Podobno wystarczą dziennie pestki z 3 jabłek.
  • 22:31:12, 05-08-2009 Janczar

    Cytat:
    „Każdy powinien wiedzieć, że większość oficjalnych badań przeciw rakowi to wielkie oszustwa"
    – dr Linus Pauling (1901-1994), dwukrotny laureat Nagrody Nobla.

    W nalewkach robionych na owocach pestkowych jest spora zawartość kwasu pruskiego (amygdaliny).
    Ale nie każdy niestety, może takie lekarstwo zażywać.
  • 18:33:21, 09-12-2012 ~gość: 83.25.85.xxx

    Mój ojciec 7 lat po wycięciu , dieta bezmięsna i + grzyby typu Czaga, shitake, boczniak też ma coś w sobie, śmieszą mnie opinie że grzyby są bez wartości. A i antybiotyki oraz chemioterapiaki też nie stosował na to wszystko namówiła go starsza kobieta która też to przechodziła i żyje . No i ruch najważniejszy....

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • EWST.pl
  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X