Strona głównaZdrowieDieta a choroby cywilizacyjne

Dieta a choroby cywilizacyjne

Obecnie świat boryka się z wieloma problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieprawidłowego żywienia. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, dane z 2008 r.) najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie są nowotwory(7,6 miliona - 13%), choroby układu krążenia (7,2 miliona - 12,2%) a także udary oraz naczyniopochodne uszkodzenia mózgu (5,71 miliona - 9,7%).
Dieta a choroby cywilizacyjne Przyczynami tych chorób są głównie niewłaściwa dieta (w tym zbyt małe spożycie owoców i warzyw), brak aktywności fizycznej oraz palenie papierosów.

Nieprawidłowe odżywianie wpływa także na wzrost liczy osób mających nadwagę i otyłych. Według WHO w 2008 r. na świecie około 1,5 miliarda ludzi (powyżej 20 roku życia) miało nadwagę, z czego ponad 200 milionów mężczyzn i niemal 300 milionów kobiet było otyłych.

WHO prognozuje, że do 2015 r. około 2,3 miliarda ludzi dorosłych na świecie będzie mieć nadwagę, z czego ponad 700 milionów będzie otyłych.

Naukowcy i organizacje zajmujące się zdrowiem są zgodni, iż nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, sodu (którego głównym źródłem jest sól kuchenna) oraz cukru jest jedną z głównych przyczyn powstawania chorób cywilizacyjnych. Spożycie tych czterech składników w wielu krajach, w tym także
w Polsce, jest zbyt wysokie.

W Polsce spożycie czterech ww. składników jest wyższe od zaleceń. Polacy spożywają nawet do 10 razy więcej sodu niż jest to zalecane. Spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz cukru jest również zbyt wysokie.

Niezdrowy styl życia, w tym niewłaściwe odżywianie i brak aktywności ruchowej mogą być przyczyną zgonów w wyniku rozwoju:
  • chorób układu krążenia
Według prof. Krzysztofa Opolskiego, konsultanta krajowego w dziedzinie kardiologii (wypowiedź z konferencji „Kardiologia 2010"), około 45% zgonów w Polsce jest spowodowanych chorobami układu sercowo-naczyniowego, których rezultatem jest zawał serca lub udar mózgu. Wskaźnik ten jest nawet dwukrotnie wyższy w porównaniu do niektórych krajów starej Unii Europejskiej.
  • nowotworów
W Polsce nowotwory znajdują się na drugim miejscu wśród najczęstszych przyczyn zgonów. Są odpowiedzialne za 25% zgonów zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Jak wynika z raportu Krajowego Rejestru Nowotworów liczba nowych zachorowań na raka w Polsce zwiększyła się w 2008 roku do 156 tys. wobec niecałych 115 tys. w 2000 r.

Nieprawidłowe żywienie powoduje także ciągły wzrost liczby osób z nadwagą. Według raportu o stanie zdrowia Polaków (Praca zespołowa. Wieloośrodkowe Badania Stanu Zdrowia Ludności. Program WOBASZ. Stan zdrowia populacji polskiej w wieku 20 -70 lat
w okresie 2003 - 2005):
- 28% kobiet i 40% mężczyzn ma nadwagę
- 22% kobiet i 21% mężczyzn to osoby otyłe.

W Polsce otyłość w coraz większym stopniu dotyczy także dzieci. Badania przeprowadzone od listopada 2007 r. do listopada 2009 r. w ramach projektu badawczego „Olaf" Instytutu „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" pokazują, że 20% dzieci w wieku 9-18 lat w Polsce jest dotkniętych nadwagą i otyłością.

Zalecenia żywieniowe Światowej Organizacji Zdrowia (Globalna strategia WHO w zakresie diety, aktywności fizycznej i zdrowia. Zintegrowane zapobieganie chorobom niezakaźnym. EB113/44. Maj 2004 r.) oraz wielu krajów, w tym także Polski, podkreślają konieczność ograniczenia spożycia czterech składników odżywczych: tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru.

Ponadto WHO apeluje do producentów żywności, aby zapewnili konsumentom odpowiednie informacje o produktach i ich wartości odżywczej poprzez proste, jasne i jednolite oznakowanie żywności i wprowadzali na rynek produkty o lepszym profilu żywieniowym oraz przestrzegali odpowiedzialnych praktyk handlowych i marketingowych wspierających tę strategię.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 12:00:50, 11-04-2011 starymiecio

    Och to prawda.. Za moich czasów, gdy fast foody i inne kombinacje nie istniały, takich problemów nie było. Uważam, że tylko to spowodowało, że drastycznie zaczęła wzrastać otyłość. Mlode mamy z braku czasu zabierają dzieciaki do "maka", by się najadły, a nie mają czasu przygotowac im zdrowej zupy.. Bardzo szkoda, bo sądze, ze polska kuchnia jest bardzo zdrowa, aprzygotowywanie posilkow w domu ma wiele zalet. Tak wiec drogie mamy, starajcie sie wygospodarowac czas na przyrzadzanie domowych posilkow, a dzieki temu uszczesliwicie cala rodzine
    ... zobacz więcej
  • 12:30:35, 11-04-2011 aleksa5

    Cytat:
    Och to prawda.. Za moich czasów, gdy fast foody i inne kombinacje nie istniały, takich problemów nie było. Uważam, że tylko to spowodowało, że drastycznie zaczęła wzrastać otyłość. Mlode mamy z braku czasu zabierają dzieciaki do "maka", by się najadły, a nie mają czasu przygotowac im zdrowej zupy.. Bardzo szkoda, bo sądze, ze polska kuchnia jest bardzo zdrowa, aprzygotowywanie posilkow w domu ma wiele zalet. Tak wiec drogie mamy, starajcie sie wygospodarowac czas na przyrzadzanie domowych posilkow, a dzieki temu uszczesliwicie cala rodzine
    Uważam, ze dobrym rozwiązaniem na problemy związane z chorobami cywilizacyjnymi jest WELLNESS. Wiele osób sądzi, że ponieważ obecnie nie leżą w szpitalu lub nie biorą wolnego dnia z powodu choroby, to czują się dobrze. Jednak Wellness to coś więcej. Wellness to stan dobrego zdrowia i samopoczucia. To trend, który powstał w wyniku wzrastającej świadomości ludzi, że o ten stan trzeba samemu zadbać, że nie można się tylko poświęcać pracy zawodowej, a o zdrowie zatroszczy się medycyna. Takie myślenie się nie sprawdziło.
    Wellness to megatrend, który ogarnia na świecie miliony ludzi, którzy zaczynają rozumieć,
    1- że brak energii w wieku 30 lat wcale nie jest normalny,
    2- że nie trzeba chorować na serce w wieku 40 lat,
    3- że nadwaga pomimo powszechności, wcale nie jest normalna,
    4- że w wieku 60 lat nie trzeba chodzić z apteczką leków,
    5-że w wieku 70 lat nie trzeba być niedołężnym.
    Wellness to sfera produktów i usług związanych z zachowaniem dobrego stanu zdrowia, dobrego samopoczucia i dobrego wyglądu:
    1- suplementy,
    2- usługi z zakresu aktywność fizycznej i rekreacji,
    3- salony piękności, gabinety odnowy biologicznej itp.
    4- szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna.
    Jeśli ktoś ma 30-50 lat i ma pieniądze, to zaczyna o tym myśleć. W dobie chorób cywilizacyjnych wynikających z masowo przetwarzanej żywności oraz zmienionego (czytaj: mniej aktywnego) stylu życia człowiek staje przed alternatywą: albo swoje ostatnie 40 lat przeżyje w stanie chorobowym, płacąc za usługi medyczne i leki albo będzie wcześniej płacił na rynku wellness, aby te ostatnie 40 lat przeżyć w dobrym zdrowiu i kondycji .

    Oficjalne statystyki obrazują systematycznie i coraz szybciej pogarszający się stan zdrowia społeczeństwa amerykańskiego i nie tylko. Bardzo Szybki wzrost ilości dzieci z problemem otyłości, chorych na przeróżne choroby cywilizacyjne to fatalna prognoza dla następnych generacji i jednocześnie objaw bezsilności konwencjonalnej medycyny wobec "wyzwań cywilizacji, związanych ze stylem życia współczesnego człowieka.
    Człowieka, który :
    1. już od 30 lat ulegając reklamie zjada: zupki w proszku lub z kubeczka, dania z mikrofalówki i coś z fast food-u, sądząc że się odżywia i zaprasza na ten posiłek swoje dzieci nazywając go np.: Happy meal- czyli szczęśliwym jedzonkiem,
    2. podlegając coraz intensywniejszym stresom codziennych zmagań o przetrwanie znajduje ukojenie w ogromnej ilości tabletek: przeciwbólowych i antydepresyjnych, uspokojony reklamą telewizyjna, że przez następne 12 godzin nic go nie będzie bolało,
    3. spożywa silnie przetworzoną żywność, wyprodukowaną z przemysłowo uprawianych warzyw, zbóż i owoców oraz przemysłowo hodowanych zwierząt, przyprawioną następnie barwnikami, konserwantami, ulepszaczami i innymi odkryciami współczesnej chemii oraz przygotowaną do
    spożycia w sposób pozbawiający ją istotnych składników odżywczych,
    4. nie ma czasu ani podstawowej wiedzy jak osiągnąć zdrowy styl życia.

    Branża wellness jest:
    1. komplementarnym i naturalnym uzupełnieniem konwencjonalnej medycyny,
    2. nieuchronnym megatrendem rozwojowym, wobec którego lekarze powinni przyjąć aktywną postawę,
    3. nowym niesamowitym źródłem dochodów dla przedsiębiorców,
    4. konsekwentną kontynuacją procesu oczyszczania środowiska naturalnego. "Od ekologii środowiska
    do ekologii człowieka - wyrażonej w profilaktyce zdrowia psychicznego i fizycznego".
    Naszym zdaniem słuszne będzie stwierdzenie, że branża wellness jest naturalnym sojusznikiem medycyny konwencjonalnej, przynosząc rozwiązania, które są niezwykłe potrzebne właśnie teraz, w dobie cywilizacji technicznej i informacyjnej i których od wieków poszukiwali lekarze. Branża wellness jest współczesną odpowiedzią na marzenie wielkich lekarzy, myślicieli i naukowców, wierzących że ludzka mądrość, doprowadzi do efektywnego wykorzystania żywności jako środka służącego zdrowiu - "jesteś tym co jesz", "pożywienie będzie twoim lekarstwem" - to stwierdzenia padające także z ust twórców medycyny współczesnej.
    ... zobacz więcej
  • 07:46:58, 12-04-2011 ~gość: 89.228.160.xxx

    Apel do producentów żywności: nie sypcie tyle soli i cukru. To są rzeczy, które sobie można zawsze dosypać, jak komuś za mało, a niech mi ktoś teraz wyjmie tę sól z kiełbasy, jak ja już za nią zapłaciłem! Przyczyniacie się do wielu chorób i zgonów niewinnych ludzi! I co wam to daje, że sypiecie tyle świństwa? Jeszcze drożej was kosztuje wypuszczenie produktu na rynek!
  • 11:14:42, 13-04-2011 Eliza2

    Cytat:
    89.228.160.xxx
    Apel do producentów żywności: nie sypcie tyle soli i cukru. To są rzeczy, które sobie można zawsze dosypać, jak komuś za mało, a niech mi ktoś teraz wyjmie tę sól z kiełbasy, jak ja już za nią zapłaciłem! Przyczyniacie się do wielu chorób i zgonów niewinnych ludzi! I co wam to daje, że sypiecie tyle świństwa? Jeszcze drożej was kosztuje wypuszczenie produktu na rynek!
    Mam inną filozofię życiową. Nie zmienimy świata, należy przystosować się do niego. Za zdrowie rodziny zawsze czułam się odpowiedzialna i starałam się by posiłki były pełnowartościowe. To wymaga jednak wiedzy...Na szczęście mamy jeszcze możliwości, by kupować surowce i samemu je przetwarzać. Ja nadal przygotowuję przetwory na zimę, kupuję mięso z małych przetwórni a wędlinę jadam okazjonalnie, jest mięso. Solić też mogę wg potrzeb.
    Na forum zauważyłam wiele osób otwartych na dzielenie się swoimi cennymi doświadczeniami...chwała im za to.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy