09-11-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste wydaje się zwiększać stężenie biomarkerów związanych z chorobą Alzheimera, wynika z najnowszych badań.
Liczne badania wskazują na związek pomiędzy dietą i zdolnościami poznawczymi - zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Otyłość, choroby układu krążenia i wysoki poziom cholesterolu, na których rozwój ma wpływ dieta, oddziałują na zdolność organizmu do skutecznego wykorzystywać insuliny i są związane z patologicznym starzeniem się mózgu.
Patologiczne starzenie się mózgu ma miejsce, gdy inna choroba wzmaga proces pogorszenia funkcji mózgu następujący wraz z wiekiem.
Naukowcy badali wpływ diety na 20 zdrowych 29 osób starszych, u których zdiagnozowano łagodne zaburzenia poznawcze. Zaburzenia te mogą być wskaźnikiem rozwoju choroby Alzheimera.
Uczestnicy badania zostali poddani diecie, która zawierała niewielkie ilości nasyconych tłuszczów i węglowodanów prostych, lub diecie o wysokiej zawartości tych substancji. Proste węglowodany są zawarte w takich produktach, jak cukier, dżem, czekolada i biały chleb, a przykłady produktów z wysokim poziom tłuszczów nasyconych to śmietana, masło, głęboko smażone potrawy i słodkie wypieki. Uczestnicy przestrzegali diety przez cztery tygodnie, a w tym czasie przechodzili testy pamięci, a także badano im krew pod względem poziomu biomarkerów, które mogą wskazywać na chorobę Alzheimera.
W grupie stosującej dietę o wysokiej zawartości niezdrowych tłuszczów i węglowodanów poziom biomarkerów były znacząco wyższy u zdrowych uczestników badania. Dieta poprawiła wyniki w testach pamięci zarówno u osób zdrowych, jak i tych i tych, które wcześniej doświadczały problemów z pamięcią.
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »