17-11-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
- Nasze odkrycia sugerują, że obecność w diecie czosnku zawierającego siarczek allilu może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego zestawu i stanu mikroorganizmów jelitowych oraz poprawie zdrowia poznawczego u osób starszych - mówi dr Jyotirmaya Behera z Uniwersytetu w Louisville.
Jelito zawiera ogromne ilości mikroorganizmów określanych zbiorczo mianem mikroflory jelitowej. Chociaż wiele badań wykazało ich znaczenie w utrzymaniu zdrowia człowieka, mniej wiadomo było na temat skutków zdrowotnych związanych ze zmianami mikroflory, które pojawiają się wraz z wiekiem.
- Różnorodność mikroflory jelitowej jest osłabiona u osób starszych, a to etap życia, w którym rozwijają się choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona, zaś pamięć i zdolności poznawcze mogą się pogorszyć - mówi dr Tyagi. - Chcemy lepiej zrozumieć, w jaki sposób zmiany w wpływają na pogorszenie związane ze starzeniem się - dodaje.
Podczas testów uczeni podawali siarczek allilu myszom w wieku 24 miesięcy, co odpowiada ludzkiemu wiekowi 56- 69 lat. Następnie porównano zdolności poznawcze tych gryzoni z myszami w wieku 4 i 24 miesięcy, które nie otrzymywały suplementu diety w postaci siarczku allilu.
Okazało się, że starsze zwierzęta otrzymujące związek czosnku wykazywały lepszą długo- i krótkotrwałą oraz cechowały się lepszym stanem mikrobiomu jelitowego niż starsze gryzonie, które nie otrzymywały suplementu leczenia. Pamięć przestrzenna była też zaburzona u 24-miesięcznych myszy, którym nie podawano siarczku allilu.
Dodatkowe eksperymenty pokazały, że za osłabienie funkcji poznawczych prawdopodobnie odpowiada zmniejszona ekspresja genu NDNF w mózgu. Gen ten został niedawno odkryty i ustalono, że jest niezbędny do konsolidacji pamięci długoterminowej i krótkotrwałej. Myszy otrzymujące związek zawarty w czosnku wykazywały wyższy poziom ekspresji NDNF. Ponadto aktywowanie NDNF w mózgu przywróciło zdolności poznawcze starszym gryzoniom, które nie otrzymywały suplementu czosnkowego.
Ogólnie rzecz biorąc, siarczek allilu sprzyja wzmocnieniu pamięci poprzez odbudowę bakterii jelitowych. W kolejnych badaniach uczeni chcą sprawdzić, na ile można zastosować w leczeniu starzejącej się w wielu krajach populacji ludzi.
Na podstawie: