Strona głównaZdrowieCzekolada zmniejsza ryzyko udaru

Czekolada zmniejsza ryzyko udaru

Nowy przegląd badań dotyczących związku między jedzeniem czekolady a udarem mózgu wykazał, że raczenie się tabliczką kakaowego przysmaku wydaje się mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru.
Czekolada zmniejsza ryzyko udaru To nie jest pierwsza dobra wiadomość dla osób „uzależnionych" od opisywanych słodkości - od dawna wiadomo, że gorzka czekolada zawiera substancje roślinne zwane flawonoidami, które mogą pomóc ochronić tętnice.

Co prawda czekolada raczej nie ma szans na wpisanie na listę zdrowej żywności - jej nadmiar może prowadzić do problemów z wagą, zawiera bowiem kwasy nasycone, co z kolei ma wpływ na blokowanie tętnic. Zdrowszym rozwiązaniem są więc inne produkty z flawonoidami - warzywa, owoce i zielona herbata.

Uczeni wykazali jednak, że osoby, które regularnie jedzą niewielkie ilości czekolady, prowadzą zdrowszy tryb życia i mają niższe ryzyko doświadczenia udaru. Flawonoidy wykazują silne działanie, więc odpowiednia dawka słodyczy może przydać organizmowi wielu korzyści.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy