Strona głównaZdrowieCzekolada pomaga zapobiec udarom u mężczyzn

Czekolada pomaga zapobiec udarom u mężczyzn

Wiadomo już, że spożywanie umiarkowanych ilości czekolady może przydać m. in. korzyści dla serca. Nowe badania zaś wskazują, iż te powszechnie lubiane słodycze mogą również obniżyć ryzyko udaru.
© IFelix - Fotolia.comDotychczasowe badania wykazały pozytywne działanie czekolady na układ krążenia, nowe testy wykryły korzyści dla zmniejszenia prawdopodobieństwa u mężczyzn, wskazują uczeni z Karolinska Institute W Sztokholmie.

W pierwszej części badań uczeni przeanalizowali odpowiedzi mężczyzn 37 103 mężczyzn w wieku 49 - 75 lat na pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczącym ilości, jakości i częstotliwości spożywania różnych artykułów żywnościowych, w tym .

Następnie, używając szwedzkiego rejestru wypisów ze szpitala, naukowcy w ciągu 10 lat zidentyfikowali 1.995 przypadków udaru wśród mężczyzn, którzy wypełnili kwestionariusz. Przypadki obejmowały 1.511 niedokrwiennych udarów, 321 udarów krwotocznych i 163 nieokreślonych udarów.

Uczeni odkryli, że mężczyźni, którzy spożywali największe ilości czekolady (63 gramów, co odpowiada jednej trzeciej filiżanki czekolady za tydzień), mieli o 17% mniejsze ryzyko udaru niż mężczyźni, którzy nigdy lub bardzo rzadko sięgali po słynny przysmak.

W drugiej części badania zespół przeanalizował dane z pięciu testów obejmujących 4.260 przypadków udaru mózgu i informacje na temat spożycia czekolady przez pacjentów.

Analiza wykazała, że panowie, którzy jedli najwięcej czekolady, mieli o 19% mniejsze ryzyko udaru mózgu niż mężczyźni stroniący od tych słodyczy.

Odkryto także zależność między dawką a ochroną organizmu - na każde dodatkowe 50 gramów czekolady tygodniowo (około ćwierć szklanki tzw. chocolate chips) przypadał spadek ryzyka udaru o około 14%.

Nie jest jasne, dlaczego czekolada może działać ochronnie przed udarem. Autorzy badań sądzą, że prawdopodobnie efekt ten jest związany z flawonoidami.

, to grupa związków polifenolowych wywołujących korzystne skutki biochemiczne i przeciwutleniające. Prawdopodobnie chronią przed chorobami układu krążenia poprzez właściwości antyutleniające, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.

Jest też możliwe, że flawonoidy w czekoladzie mogą zmniejszać stężenie złego cholesterolu we krwi i obniżyć ciśnienie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy