04-09-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiadomo już, że spożywanie umiarkowanych ilości czekolady może przydać m. in. korzyści dla serca. Nowe badania zaś wskazują, iż te powszechnie lubiane słodycze mogą również obniżyć ryzyko udaru.
Dotychczasowe badania wykazały pozytywne działanie czekolady na układ krążenia, nowe testy wykryły korzyści dla zmniejszenia prawdopodobieństwa u mężczyzn, wskazują uczeni z Karolinska Institute W Sztokholmie.
W pierwszej części badań uczeni przeanalizowali odpowiedzi mężczyzn 37 103 mężczyzn w wieku 49 - 75 lat na pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczącym ilości, jakości i częstotliwości spożywania różnych artykułów żywnościowych, w tym .
Następnie, używając szwedzkiego rejestru wypisów ze szpitala, naukowcy w ciągu 10 lat zidentyfikowali 1.995 przypadków udaru wśród mężczyzn, którzy wypełnili kwestionariusz. Przypadki obejmowały 1.511 niedokrwiennych udarów, 321 udarów krwotocznych i 163 nieokreślonych udarów.
Uczeni odkryli, że mężczyźni, którzy spożywali największe ilości czekolady (63 gramów, co odpowiada jednej trzeciej filiżanki czekolady za tydzień), mieli o 17% mniejsze ryzyko udaru niż mężczyźni, którzy nigdy lub bardzo rzadko sięgali po słynny przysmak.
W drugiej części badania zespół przeanalizował dane z pięciu testów obejmujących 4.260 przypadków udaru mózgu i informacje na temat spożycia czekolady przez pacjentów.
Analiza wykazała, że panowie, którzy jedli najwięcej czekolady, mieli o 19% mniejsze ryzyko udaru mózgu niż mężczyźni stroniący od tych słodyczy.
Odkryto także zależność między dawką a ochroną organizmu - na każde dodatkowe 50 gramów czekolady tygodniowo (około ćwierć szklanki tzw. chocolate chips) przypadał spadek ryzyka udaru o około 14%.
Nie jest jasne, dlaczego czekolada może działać ochronnie przed udarem. Autorzy badań sądzą, że prawdopodobnie efekt ten jest związany z flawonoidami.
, to grupa związków polifenolowych wywołujących korzystne skutki biochemiczne i przeciwutleniające. Prawdopodobnie chronią przed chorobami układu krążenia poprzez właściwości antyutleniające, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Jest też możliwe, że flawonoidy w czekoladzie mogą zmniejszać stężenie złego cholesterolu we krwi i obniżyć ciśnienie.