01-03-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Świetna wiadomość dla miłośników czekolady - ten powszechnie lubiany przysmak może pomocny dla utrzymania odpowiedniego pozoimu zdolności poznawczych.
Lista korzyści z jedzenia gorzkiej (o ile nie dostarcza się jej w bardzo dużych ilościach) jest dość długa, a to szczególnie dlatego, że produkt ten zawiera silne i inne związki, które pomagają zapobiec różnym chorobom. Teraz ustalono, że (i to w różnej formie) może też sprzyjać zachowaniu funkcji poznawczych.
Badacze z University of South Australia ustalili, że jedzenie czekolady chociaż raz w tygodniu wiąże się z lepszą wydajnością .
U około tysiąca osób sprawdzono, czy zwykłe spożycie czekolady wpłynęło na funkcje poznawcze, tj. np. , koncentrację, logiczne myślenie, przetwarzanie informacji. Z wyjątkiem pamięci, związek między jedzeniem czekolady a lepszymi funkcjami poznawczymi nie był osłabiony , styl życia i dietę. Oznacza to, że niezależnie od wymienionych aspektów czekolada sprzyjała lepszym możliwościom poznawczym, mówią autorzy badań.
Już wcześniejsze testy wykazywały dobre działanie czekolady dla mózgu, ale koncentrowały się one na skutkach bezpośrednio po zjedzeniu produktu. Teraz zweryfikowano efekty regularnego jedzenia tych słodkości. Co ciekawe, nie jest jasne, jakie składnki czekolady odpowiadają za wspomniane korzyści. Dotychczas sądzono, że takie efekty dają flawonole, rodzaj przeciwutleniaczy. Tym razem jednak nie dokonywano rozróżnień co do typów czekolady, a dobre skutki odnotowano u wszystkich którzy ją jedli.
Zanim jednak wszyscy pobiegną do najbliższego sklepu ze słodyczami, eksperci radzą wziąć pod uwagę wysoką kaloryczność czekolady. Jeśli jej ilość w diecie będzie znaczna, trzeba się liczyć z wysokim prawdopodobieństwem przybrania na wadze.
Wyniki badań są dostępne w magazynie Appetite.