Strona głównaZdrowieCzego oczekujemy jedząc poza domem

Czego oczekujemy jedząc poza domem

Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Unilever Food Solutions przyjrzał się opiniom konsumentów na temat jedzenia poza domem w 8 krajach świata, w tym również w Polsce. Na podstawie obserwacji powstał World Menu Report - globalny raport ukazujący, co tak naprawdę myślimy o spożywaniu posiłków w restauracjach.

Przychodzi Polak do restauracji i...

...aż w 88% przypadków chciałby uzyskać dodatkowe informacje na temat serwowanych dań. Wyniki World Menu Report pokazują, że konsumenci oczekują większej przejrzystości menu. Dotyczy to zarówno źródła pochodzenia składników, sposobu ich przygotowania, wartości odżywczej, jak i bezpieczeństwa żywności.

Przeprowadzone na potrzeby raportu badania wskazują, że główną przyczyną zapotrzebowania na tego typu informacje jest dążenie konsumentów do prowadzenia zdrowszego trybu życia, a co za tym idzie -dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych.
Przedstawione w raporcie wyniki wyraźnie wskazują, że Polacy przywiązują dużą wagę do zdrowej diety. Aż 83% ankietowanych zwraca uwagę na to, aby dieta była bogata w witaminy, a prawie 70% - czy jest bogata w lekkie, naturalne i świeże produkty. Dodatkowo, aż 78% ankietowanych deklaruje, że wybraliby lokal gastronomiczny, w którym dostępne są informacje o pochodzeniu składników posiłku.

World Menu Report - spojrzenie globalne

We wszystkich badanych krajach widoczna jest potrzeba dostarczania konsumentom większej ilości informacji żywieniowych w sytuacji, kiedy jedzą poza domem. Największe zapotrzebowanie na tego typu dane zgłaszane jest w Chinach (95% badanych). Zdecydowana większość ankietowanych twierdzi również, że dostęp do szczegółowych danych ułatwiłby dokonywanie zdrowszych wyborów. Nieco bardziej sceptyczni w tej kwestii są jedynie Niemcy - tylko 49% badanych twierdzi, że większa ilość informacji wpłynęłaby na to, co zamówią w czasie posiłku poza domem.

Respondenci zapytani o to, jakie informacje są dla nich najważniejsze, wskazali zawartość tłuszczu, kalorii i dodatków do żywności, szczególnie konserwantów. Dla Polaków najistotniejsze są dane na temat kaloryczności, zawartości tłuszczu, konserwantów, barwników, cukru i węglowodanów.

Świadoma gastronomia

Ilość informacji udostępnianych konsumentom podczas spożywania posiłków poza domem nie jest z ich punktu widzenia satysfakcjonująca. Właśnie dlatego Unilever Food Solutions postawił sobie za cel uświadomienie operatorom gastronomicznym znaczenia roli, jaką mogą pełnić w dostarczaniu informacji dotyczących posiłków spożywanych w ich lokalach. World Menu Report doskonale wpisuje się w działania związane z odświeżeniem marki UFS, dostarczając właścicielom restauracji „Inspiracji każdego dnia".

Przygotowany przez Unilever Food Solutions raport pokazuje kulturowe zmiany w konsumpcji produktów spożywczych, obejmujące coraz bardziej regularne jadanie poza domem. To wiarygodny obraz zachowań konsumentów restauracji, przedstawiający światowe wyniki badań.

Pułpki dla alergików i osób na diecie

Żywienie się poza domem jest dużym wyzwaniem dla alergików i osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Według danych EUFIC-u 2 do 4% dorosłych i 6% dzieci cierpi na różnego rodzaju alergie pokarmowe, które mają miejsce wówczas, kiedy nasz system odpornościowy reaguje nieprawidłowo na białko pokarmowe. Reakcje alergiczne na składniki żywności mają różny charakter i, co ważne, mogą być krytyczne w skutkach. Natomiast nietolerancja pokarmowa występuje przy niezdolności organizmu do trawienia określonego rodzaju pokarmu, na przykład na skutek niedoboru enzymu. Bardzo ważne jest, aby dokładnie znać zalecenia żywieniowe przy danej alergii lub nietolerancji pokarmowej - pozwoli to uniknąć niepożądanych reakcji uczuleniowych.

Przed dylematami związanymi z wyborem odpowiedniego dania z menu stają też osoby odchudzające się lub będące na diecie wynikającej z uwarunkowań zdrowotnych. Według badań CBOS z listopada 2010 3% Polaków jest na diecie odchudzającej, a 43% stara się kontrolować ilość spożywanego jedzenia. Bomby kaloryczne, których powinny się wystrzegać osoby odchudzające się, to tłuste mięsa i wędliny, podroby, tłuste sery, masło, majonez, śmietana, warzywa strączkowe, słodycze, suszone owoce, orzechy, napoje słodzone i alkohol, potrawy mączne oraz smażone.

Przeczytaj także


Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 09:13:48, 21-03-2011 ~gość: 83.21.65.xxx

    Iiii tam... ja idąc do restauracji oczekuję smacznego, ładnie podanego jedzenia, dobrej atmosfery i dyskretnej obsługi. Jakoś nie wierzę, że Polacy się interesują akurat w knajpach wartością odżywczą posiłków, zwłaszcza kiedy widzę ilości piwa jakim cokolwiek zamówionego zapijają.
  • 09:17:30, 21-03-2011 Nika

    Ponieważ zwracam uwagę na wartości odżywcze tego, co jem-nie chodzę do restauracji.
  • 09:58:53, 21-03-2011 Mar-Basia

    Cytat:
    Iiii tam... ja idąc do restauracji oczekuję smacznego, ładnie podanego jedzenia, dobrej atmosfery i dyskretnej obsługi. Jakoś nie wierzę, że Polacy się interesują akurat w knajpach wartością odżywczą posiłków, zwłaszcza kiedy widzę ilości piwa jakim cokolwiek zamówionego zapijają.

    To zalezy, mysle, ze nie jest az tak zle jak piszesz. Kiedy jestem w kraju bardzo czesto chodze do restauracji. Jedzenie jest wiecej niz smaczne, doskonale zaprezentowane, obsluga profesjonalna, ale nie sztywna - poprostu taka jaka powinna byc. Podobaja mi sie dekoracje. Naturalnie sa tzw bary mleczne ale do nich nie chodze....nabilam juz licznik.

    Co do piwa. Piwo pije sie wszedzie. Nie uwierzysz - Hiszpania, kraj wina i to wcale nie najgorszego! W restauracji na dobrym poziomie wiekszosc Hiszpanow pije wlasnie " cervesita".
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy