19-03-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma ulubione danie, które co tydzień jadasz w stołówce? Czy w czasie wyjść na kolację z partnerem brakuje Ci informacji na temat składników lub wartości odżywczej zamawianych potraw?
Unilever Food Solutions przyjrzał się opiniom konsumentów na temat jedzenia poza domem w 8 krajach świata, w tym również w Polsce. Na podstawie obserwacji powstał World Menu Report - globalny raport ukazujący, co tak naprawdę myślimy o spożywaniu posiłków w restauracjach.
Przychodzi Polak do restauracji i......aż w 88% przypadków chciałby uzyskać dodatkowe informacje na temat serwowanych dań. Wyniki World Menu Report pokazują, że konsumenci oczekują większej przejrzystości menu. Dotyczy to zarówno źródła pochodzenia składników, sposobu ich przygotowania, wartości odżywczej, jak i bezpieczeństwa żywności.
Przeprowadzone na potrzeby raportu badania wskazują, że główną przyczyną zapotrzebowania na tego typu informacje jest dążenie konsumentów do prowadzenia zdrowszego trybu życia, a co za tym idzie -dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych.
Przedstawione w raporcie wyniki wyraźnie wskazują, że Polacy przywiązują dużą wagę do zdrowej diety. Aż 83% ankietowanych zwraca uwagę na to, aby dieta była bogata w witaminy, a prawie 70% - czy jest bogata w lekkie, naturalne i świeże produkty. Dodatkowo, aż 78% ankietowanych deklaruje, że wybraliby lokal gastronomiczny, w którym dostępne są informacje o pochodzeniu składników posiłku.
World Menu Report - spojrzenie globalneWe wszystkich badanych krajach widoczna jest potrzeba dostarczania konsumentom większej ilości informacji żywieniowych w sytuacji, kiedy jedzą poza domem. Największe zapotrzebowanie na tego typu dane zgłaszane jest w Chinach (95% badanych). Zdecydowana większość ankietowanych twierdzi również, że dostęp do szczegółowych danych ułatwiłby dokonywanie zdrowszych wyborów. Nieco bardziej sceptyczni w tej kwestii są jedynie Niemcy - tylko 49% badanych twierdzi, że większa ilość informacji wpłynęłaby na to, co zamówią w czasie posiłku poza domem.
Respondenci zapytani o to, jakie informacje są dla nich najważniejsze, wskazali zawartość tłuszczu, kalorii i dodatków do żywności, szczególnie konserwantów. Dla Polaków najistotniejsze są dane na temat kaloryczności, zawartości tłuszczu, konserwantów, barwników, cukru i węglowodanów.
Świadoma gastronomiaIlość informacji udostępnianych konsumentom podczas spożywania posiłków poza domem nie jest z ich punktu widzenia satysfakcjonująca. Właśnie dlatego Unilever Food Solutions postawił sobie za cel uświadomienie operatorom gastronomicznym znaczenia roli, jaką mogą pełnić w dostarczaniu informacji dotyczących posiłków spożywanych w ich lokalach. World Menu Report doskonale wpisuje się w działania związane z odświeżeniem marki UFS, dostarczając właścicielom restauracji „Inspiracji każdego dnia".
Przygotowany przez Unilever Food Solutions raport pokazuje kulturowe zmiany w konsumpcji produktów spożywczych, obejmujące coraz bardziej regularne jadanie poza domem. To wiarygodny obraz zachowań konsumentów restauracji, przedstawiający światowe wyniki badań.
Pułpki dla alergików i osób na diecieŻywienie się poza domem jest dużym wyzwaniem dla alergików i osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Według danych EUFIC-u 2 do 4% dorosłych i 6% dzieci cierpi na różnego rodzaju alergie pokarmowe, które mają miejsce wówczas, kiedy nasz system odpornościowy reaguje nieprawidłowo na białko pokarmowe. Reakcje alergiczne na składniki żywności mają różny charakter i, co ważne, mogą być krytyczne w skutkach. Natomiast nietolerancja pokarmowa występuje przy niezdolności organizmu do trawienia określonego rodzaju pokarmu, na przykład na skutek niedoboru enzymu. Bardzo ważne jest, aby dokładnie znać zalecenia żywieniowe przy danej alergii lub nietolerancji pokarmowej - pozwoli to uniknąć niepożądanych reakcji uczuleniowych.
Przed dylematami związanymi z wyborem odpowiedniego dania z menu stają też osoby odchudzające się lub będące na diecie wynikającej z uwarunkowań zdrowotnych. Według badań CBOS z listopada 2010 3% Polaków jest na diecie odchudzającej, a 43% stara się kontrolować ilość spożywanego jedzenia. Bomby kaloryczne, których powinny się wystrzegać osoby odchudzające się, to tłuste mięsa i wędliny, podroby, tłuste sery, masło, majonez, śmietana, warzywa strączkowe, słodycze, suszone owoce, orzechy, napoje słodzone i alkohol, potrawy mączne oraz smażone.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »