Strona głównaZdrowieCukrzyca to nie wyrok

Cukrzyca to nie wyrok

Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Cukrzyca - choroba cywilizacyjna?

Cukrzyca jest niebezpieczną chorobą przewlekłą, która obniża jakość i skraca długość życia wielu mieszkańców naszego globu, bez względu na wiek, płeć czy kolor skóry. Ilość zachorowań na cukrzycę rośnie w zastraszającym tempie, dlatego współcześnie określa się ją mianem choroby cywilizacyjnej. Zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia w 2030 roku liczba diabetyków wyniesie aż 380 milionów, czyli o ponad 120 mln więcej niż obecnie. W Polsce aktualnie na cukrzycę cierpieć może nawet 2,5 mln osób po 30 roku życia, stale wzrasta też odsetek dotkniętych chorobą dzieci i młodzieży.

Przyczyny i skutki cukrzycy


Istotą cukrzycy jest przewlekłe zaburzenie przemiany materii spowodowane niedoborem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Prowadzi to do hiperglikemii (nadmiar cukru we krwi) i glukozurii (obecność cukru w moczu), a w konsekwencji do zaburzenia i uszkodzenia funkcji wielu narządów m.in.: oczu, nerek czy serca. Nieodzowny jest związek cukrzycy z nadmiernym przyrostem wagi – statystyki podają, że ok. 90-95% przypadków cukrzycy typu 2 występuje wśród ludzi z nadwagą i otyłością. Cukrzycy nie da się wyleczyć, ale można w znacznym stopniu opóźnić wystąpienie jej powikłań. Kluczowa jest jednak rola pacjenta, który powinien ściśle współpracować z zespołem lekarzy i specjalistów, a także monitorować poziom cukru we krwi oraz dbać o odpowiednią dietę i regularny wysiłek fizyczny. Zaniedbania w tych kwestiach mogą prowadzić do gwałtownych skoków cukru i skutkować zagrażającą życiu śpiączką cukrzycową.

Jak żyć z cukrzycą?

Nie od dziś wiadomo również, że istnieje stały związek pomiędzy kondycją zdrowotną a tym, co mamy na talerzu. Stałym elementem jadłospisu diabetyków powinny być produkty bogate w błonnik, który nie tylko jest doskonałym wypełniaczem żołądka, wywołującym uczucie sytości, ale też zmniejsza wchłanianie tłuszczu i glukozy z przewodu pokarmowego oraz zapobiega gwałtownemu wzrostowi glukozy we krwi. Błonnik zawierają m.in. kasza gryczana, ciemne pieczywo, płatki owsiane i surowe warzywa. Należy spożywać stałą ilość węglowodanów w poszczególnych posiłkach, a także ograniczyć tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce - w zamian stosować można oleje i margaryny roślinne, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru. Korzystne działanie mają też bogate w tłuszcze nienasycone ryby i oliwa z oliwek.

Nie powinno się jeść zbyt dużej ilości owoców i pić soków - nawet tych z adnotacją „bez cukru”, gdyż zwykle powstają ze słodkich owoców, więc zawierają szkodliwą dla diabetyków fruktozę. Szczególnie ryzykowne jest podjadanie bananów i winogron, gdyż momentalnie zwiększają one poziom glukozy. Z jadłospisu powinno się wyeliminować wszelkie smażone potrawy, na rzecz dań przygotowywanych np. na parze. Niewskazane są też tzw. słodycze dla diabetyków, które zawierają z reguły dużo tłuszczu i sztuczne substancje niezdrowe dla naszego ustroju.

Warto za to rozważyć uzupełnianie niedoboru poszczególnych składników odżywczych za pomocą suplementów diety, które dostarczają je w skondensowanej formie. Nie jest tajemnicą, że perfekcyjna dieta jest niezwykle trudna do zrealizowania: żyjemy szybko, stołujemy się często poza domem i zwyczajnie brakuje nam czasu na szczegółowe analizowanie pokarmów. Suplementy diety oczywiście nie zastąpią standardowego leczenia cukrzycy ani zdrowego odżywiania, mogą natomiast skutecznie uzupełniać dietę w substancje obniżające poziom cukru we krwi oraz łagodzące skutki choroby.

- Stosowny preparat powinien zawierać składniki, które redukują przyswajanie cukrów i skrobi z pożywienia, wspomagają trawienie oraz obniżają poziom cholesterolu. -mówi Maciej Michalak, z firmy Farmapol, producenta suplementów diety. - Duże znaczenie odgrywa chrom, który prawdopodobnie zwiększa skuteczność insuliny. Ponadto dieta diabetyków powinna być wzbogacona o błonnik lub inny wypełniacz (np. inulinę, która m.in. zapobiega hiperglikemii) oraz zestaw witamin. Idealnie dobrany suplement diety może być asem w rękawie każdego diabetyka i wspierać jego codzienne zmagania z chorobą.

Oprócz prawidłowego żywienia nie należy też zapominać o wadze aktywności fizycznej i dostarczać organizmowi codzienną porcję ruchu. Praktycznie każdy rodzaj sportu, który sprawia nam przyjemność jest polecany, pod warunkiem, że cukrzyca jest wyrównana i nie wystąpiły jej powikłania. Oczywiście trzeba zachować pewne środki ostrożności - monitorować stężenie glukozy przed i po wysiłku, a nowe formy aktywności konsultować z lekarzem prowadzącym. Rozsądnie zaplanowana aktywność fizyczna jest jednak nieodzowną częścią terapii cukrzycy, a nawet nie przeszkadza w zawodowym uprawianiu sportu.

Tagi: cukrzyca

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 21:07:13, 20-05-2010 uwb1987

    z dobrze wyrównaną cukrzycą można nie tylko prawidłowo funkcjonować w społeczeństwie, ale także uprawiać wyczynowo sport. Żyje z cukrzycą już troszkę lat i uważam że jeżeli się przyjmuje leki i utrzymuje się dietę to choroba nie będzie sprawiała nam większego problemu Polecam stronkę do poczytania ukazującą że cukrzyca to nie wyrok www.facebook.com/mampasje
    ... zobacz więcej
  • 15:18:48, 13-07-2010 Sadowska Dominika

    CUKRZYCA typu 2. Można ją POKONAĆ !!
    BH.304.
    MOTTO: CUKRZYCA typu 2, a stabilny poziom cukru przez 24h !!

    Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI.
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; __czyli 26% wzrostu.
    Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    Mając cukrzycę powinniśmy zatem stosować, dietę wg tzw. __NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

    Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
    Dostosowanie się do tabel ZALECANE i DOZWOLONE pozwala w kilka DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !!

    1. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani ____POWIETRZE, ani ____WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć