25-06-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak żyć długo i zdrowo? Na czynniki genetyczne nie mamy większego wpływu. Ale pozostaje cała sfera związana ze stylem życia, która - jak przekonują naukowcy - jest znacząca dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poniżej przedstawiamy siedem elementów diety, których prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowymi testami.
1. Oliwa z oliwek Cztery dekady temu naukowcy przeprowadzili testy nazwane Seven Countries Study, z których wyniknęło, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe w oliwie z oliwek w dużej mierze są odpowiedzialne za niski wskaźnik chorób serca i nowotworów wśród mieszkańców greckiej wyspy Krety. Teraz wiemy również, że oliwa z oliwek zawiera polifenole, silne antyoksydanty, które mogą pomóc w zapobieganiu chorób związanych z wiekiem.
2. Jogurt W latach siedemdziesiątych sowiecka Gruzja była podobno krajem, w którym odsetek stulatków na mieszkańca był większy niż w jakimkolwiek innym państwie. Sprawozdania informują, że sekretem długowieczności Gruzinów mógł być jogurt, produkt wszechobecny w ich ówczesnej diecie. Jakkolwiek wpływ jogurtu na powstrzymanie, czy łagodzenie procesu starzenia się nigdy nie został bezsprzecznie wykazany, napój ten jest bogaty w wapń, który pomaga zmniejszyć ryzyko osteoporozy i zawiera "dobre bakterie" wspomagające zdrowie jelit - zmniejsza częstość występowania związanych z wiekiem chorób jelit.
3. RybyTrzydzieści lat temu, naukowcy zaczęli badać, dlaczego Inuici, rdzenni mieszkańcy Alaski, byli wyjątkowo odporni na choroby serca. Uczeni sądzą, że to dzięki konsumpcji dużej ilości ryb. Ryby są bowiem bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają zapobiegać gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach i chronią przed zaburzeniami rytmu serca.
4. Czekolada Wśród Indian Kuna z wysp San Blas u wybrzeży Panamy, wskaźnik chorób serca jest dziewięć razy mniejszy niż wśród mieszkańców kontynentalnej Panamy. Dlaczego? Indianie Kuna piją duże ilości napojów sporządzonych z ekstraktu z kakaowca, który jest niezwykle bogaty w flawonoidy pomagające zachować funkcje naczyń krwionośnych. Utrzymanie zdrowia naczyń krwionośnych zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, choroby nerek i demencji.
5. Orzechy Badania przeprowadzone wśród Adwentystów Dnia Siódmego (wyznanie, które podkreśla znaczenie zdrowego trybu życia i diety wegetariańskiej) pokazują, że ci, którzy jedzą orzechy żyją średnio dwa i pół roku dłużej. Orzechy są bogatym źródłem nienasyconych tłuszczów, więc dają korzyści podobne do tych związanych z oliwą z oliwek. Są również skoncentrowanym źródłem witamin, minerałów i innych fitozwiazków, w tym przeciwutleniaczy.
6. Wino Picie alkoholu w umiarkowanych ilościach chroni przed chorobami serca, cukrzycą i związanym z wiekiem pogorszeniem się pamięci. Wydaje się, że napoje alkoholowe wszelkiego rodzaju wykazują takie działanie, ale to na właściwościach czerwonego wina skupia się wielu badaczy. Czerwone wino zawiera resweratrol, związek, który prawdopodobnie przyczynia się do prozdrowotnego działania. Badania na zwierzętach wykazały, wspomniana substancja może uaktywnić geny, które spowalniają starzenie się komórek.
7. Jagody Badanie przeprowadzone przez naukowców z Tufts University's Jean Mayer Human Nutrition Research Center, którego wyniki opublikowano w 1999 roku, wykazało, że szczury karmione wyciągiem z jagód żyły dłużej. Zwierzęta przeżywały średnio dłużej o okres, który jest ekwiwalentem dziesięciu lat u ludzi. Związki zawarte w jagodach łagodzą stany zapalne i zmniejszają uszkodzenia spowodowane wolnymi rodnikami, których działanie ma wpływ m. in. na osłabienie pamięci.