Strona głównaZdrowieChili dla cukrzyków?

Chili dla cukrzyków?

Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.
Chili dla cukrzyków? [© Frank Chang - Fotolia.com] Badaniom poddano 36 osób (w tym 22 kobiet o średnim indeksie masy ciała 26,3), które przez 4 tygodnie pozostawały na swej zwykłej, codziennej diecie, a przez 4 kolejne otrzymywały mieszankę zawierającą chili, dostarczoną przez australijskiego producenta żywności MasterFoods.

Pobrano próbki krwi uczestników, by zbadać poziom glukozy, insuliny oraz peptydu C, używanego także jako marker poziomu insuliny, ponieważ jego stężenie we krwi odpowiada stężeniu wydzielanej insuliny. Okazało się, że na skutek ostrej diety chili poziom glukozy we krwi był niższy niż przy „mdłym” jadłospisie: we krwi osób regularnie spożywających pikantną przyprawę insulina ustabilizowała na poziomie 69 mcIU/mL (micro-International Unite per millilitre), a w przypadku diety pozbawionej charakterystycznego smaku ostrej papryki – 109 mcIU/mL.

Stosunek peptydu C do insuliny także znacząco się poprawił i dla pierwszej grupy, ostrej, wyniósł 14,1, a dla drugiej, mdłej – 12.4. Jeden z autorów badań, Kiran Ahuja, przypuszcza, że chili powoduje obniżenie peptydu C, a tym samym – insuliny. Efekt ten jest zwiększony, jeśli przyprawa jest spożywana regularnie. Mechanizm tego zjawiska nie jest do końca poznany, a odkrycie australijskich naukowców musi być poparte dodatkowymi badaniami. Badacze sugerują jednak, że składniki chili mogą działać na receptory wątroby, które z kolei wpływają na produkcję insuliny.

Pomimo tak cennych właściwości – chili jest bogatym źródłem kapsaicyny (organiczny związek chemiczny, alkaloid "pikantności" - odpowiedzialny za ostry, piekący smak. Czystej kapsaicyny nie można jednak nabyć jako przyprawy ze względu na jej toksyczność w większych dawkach), antyutleniaczy, witaminy C oraz beta-karotenu – nie należy przesadzać z dawką chili, bowiem wysokie spożycie takich przypraw może także zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka, często wykrywanych u mieszkańców Indii oraz Meksyku, słynących z upodobania do ostrych potraw.

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy