17-06-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Starsi ludzie, którzy zapewniają sobie odpowiednią dawkę witaminy D i wapnia, żyją dłużej niż pozostali. Naukowcy przeanalizowali wyniki ośmiu dużych badań dotyczących oddziaływania witaminy D, w których wzięło udział ponad 70.000 osób starszych.
Zdrowie uczestników monitorowano średnio przez okres trzech lat. W tym czasie ci, którzy zażywali witaminę D i wapń, mieli mniejsze prawdopodobieństwo śmierci niż pozostali.
Powód niższej śmiertelności nie jest jasny. Wydaje się jednak, że ma związek ze zmniejszeniem ryzyka złamań, których zagrożenie jest wyższe w przypadku niedostatecznego poziomu i witaminy D w organizmie.
Okazuje się, że ma wpływ na niższe ryzyko raka jelita grubego i kilku innych nowotworów.
Z rekomendacji rządowej agencji U. S. Preventive Services Task Force (USPSTF) wynika, że kobiety po menopauzie powinny przyjmować niskie dawki witaminy D i wapnia w ramach profilaktyki złamań.
Niska dawka została zdefiniowana jako 400 jednostek międzynarodowych (international units, IU) lub mniej dziennie witaminy D i 1000 miligramów lub mniej wapnia.
Jak wskazują eksperci, starsze osoby powinny regularnie pić mleko, jogurty i podejmować aktywność fizyczną.
W opisywanych badaniach osoby, które zostały zakwalifikowane jako suplementujące się wspomnianymi substancjami, zażywały 400 lub 800 IU witaminy D oraz 1000 mg wapnia dziennie.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.