14-05-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warto się upewnić, czy dostarcza się organizmowi odpowiednią dla utrzymania siły mięśni ilość białka. Wiek nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to, jak nasz organizm przetwarza białko i przekształca je w tkankę mięśniową, twierdzą naukowcy z University of Texas Medical Branch. Jednakze starsi ludzie zazwyczaj jedzą mniej białka niż powinni i dlatego nierzadko cierpią z powodu osłabienia mięśni. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu, jak mówią naukowcy, jest po prostu dieta zawierającej umiarkowane ilości jedzenia bogatego w białko, takiego jak wołowina, ryby, wieprzowina, kurczak, nabiał lub orzechy.
Naukowcy zaprosili do badań 10 osób w wieku 33-49 i lat 10 osób w wieku 65-75 lat. Uczestnikom podano porcję chudej wołowiny (113g/4oz) i pobrano próbki krwi i tkanki mięśniowej przed posiłkiem oraz pięć godzin później. Wyniki, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, pokazały, że u obu grup nastąpiło zwiększenie syntezy mięśni o 51 procent po posiłku.
Osoby starsze powinni skorzystać z jedzenia umiarkowanej porcji protein. Okazuje się, że seniorzy stosują dietę, która nie dostarcza im odpowiedniej ilości białka, stąd też ich osłabienie, problemy z poruszaniem się, etc.
Osoby starsze unikają produktów z zawartością białka z różnych powodów. Jednym z nich jest fakt, że żywność o wysokiej białka może być trudniejsza do przeżuwania, kolejnym - utrata apetytu w ogóle. Innym czynnikiem utraty mięśniowej może być siedzący styl życia i niepełnosprawność przeszkadzająca w podejmowaniu aktywności fizycznej.
Wiekowi pacjenci, którzy doznali jakichś urazów czy uczestniczyli w wypadku, często mają trudności w powrocie do mobilności, ponieważ tracą siłę na skutek zmniejszenia masy mięśniowej. Ta zaś jest podstawowa dla normalnego codziennego funkcjonowania.
Dietetycy zalecają jedzenie około 0,75 g białka na kilogram masy ciała każdego dnia. Na przykład osoba o wadze 57 kg powinna spożywać co najmniej 43g białka dziennie.
Wśród pożywienia bogatego w białko są:
- jajka - jedno to ok. 6 g białka
- ser (100g sera cheddar) - 25 g białka
- pieczeń z kurczaka (100g) - 25 g białka
- szynka (100g) - 18g białka
- fasolka po bretońsku (225g) - 11.5g białka