16-11-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie wszystkich bakterii powinniśmy unikać, probiotyki to bakterie, które wspomagają pracę naszego organizmu.
Bakterie zaliczane do grupy probiotyków korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, mogą też obniżać poziom cholesterolu. Do tej pory naukowcom udało się wyodrębnić kilka szczepów takich przyjaznych bakterii.
Źródłem bakterii probiotycznych są produkty mleczne takie jak jogurty, maślanki i kefiry, w sklepach dostępne są też specjalnie wzbogacone soki i płatki śniadaniowe.
Z punktu widzenia naszego organizmu, niezwykle cennymi bakteriami są te pochodzące z kwasu mlekowego. Regulując mikroflorę układu pokarmowego działają neutralizująco, tym samym ułatwiają trawinie, poprawiają pracę jelit i przewodu pokarmowego. Bakterie kwasu mlekowego wpływają też korzystnie na poziom cholesterolu oraz ułatwiają przyswajanie witamin z grupy B.
Po produkty zawierające bakterie probiotyczne warto sięgać podczas przyjmowania antybiotyków oraz po zakończeniu takiej kuracji. Antybiotyki niszczą florę układu pokarmowego a probiotyki są w stanie odbudować zakłóconą równowagę. Działanie bakterii probiotycznych wzmacnia odpowiednia dieta, powinna być ona bogata w warzywa oraz produkty zawierające błonnik.
Wprowadzenie do jadłospisu produktów bogatych w bakterie probiotyczne zaleca się także osobom, które dużo podróżują. Dzięki ochronie jaką zapewniają te bakterie można uniknąć biegunek i zatruć związanych ze zmianą sposobu odżywiania lub spożywaniem innej niż dotychczas wody.