Strona głównaZdrowieArbuz osłabia skutki niezdrowej diety

Arbuz osłabia skutki niezdrowej diety

Arbuz może pomóc osłabić skutki niewłaściwego odżywiania się.
Arbuz osłabia skutki niezdrowej diety [fot. Pexels from Pixabay]
Jedzenie w postaci sproszkowanego suplementu pomogło otyłym myszom uniknąć niektórych szkodliwych skutków niezdrowej diety.

W ramach testów samce myszy karmiono dietą niskotłuszczową lub wysokotłuszczową przez okres 10 tygodni. Części gryzoni z tej drugiej grupy podawano suplementy z arbuza w postaci proszku. Ilość suplementu miąższu arbuza odpowiadała 1,5 dziennej porcji dla człowieka, a dodatek skórki odpowiadał ilości typowego suplementu pokarmowego.

Na początku i na końcu testów sprawdzano masę ciała i tolerancję glukozy u zwierząt. Gryzonie karmione dietą wysokotłuszczową uzupełnioną arbuzem miały znacznie lepszy poziom we krwi niż te, u których stosowano tę dietę, ale którym nie podawano suplementu arbuzowego.

Nadmierny poziom glukozy we krwi może oznaczać cukrzycę typu 2, w której organizm nie wytwarza wystarczającej ilości lub właściwie nie wykorzystuje insuliny, hormonu, który zamienia pokarm w energię.

Zauważono również znaczny wzrost pożytecznych bakterii u myszy, którym podawano suplementy z arbuza. - Mimo że obie grupy gryzoni jadły tę samą ilość tłuszczu i cukru, 1,5 porcji miąższu arbuza czy 2 proc. skórki o wysokiej zawartości błonnika miało tu znaczący wpływ - mówi prof. Neil Shay, autor badań.

Światowa produkcja arbuza wnosi ponad 100 milionów ton metrycznych rocznie. Pomimo popularności tych owoców, nie przeprowadzono dotychczas zbyt wielu badań nad oddziaływaniem arbuza na zdrowie, zauważają uczeni, tymczasem związki zawarte w zawarte arbuzach mogą osłabiać ryzyko i .

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy