13-11-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Maksymalnie 5 minut i na parze - tylko tak powinny być gotowane brokuły, jeśli mają zachować antyrakowe właściwości.
Badanie zaprezentowane na dorocznej konferencji Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem wykazało, że gotowanie w wodzie i kuchence mikrofalowej niszczy mirozynazę, enzym w warzywie niezbędny do tworzenia sulforafanu - .
Niegdyś skupiano się na smaku, wyglądzie i mikrobiologicznym bezpieczeństwie żywności, mówią uczeni z Uniwersytetu Illinois. Teraz to nie wszystko. Odpowiednie przetwarzanie może zapewnić, że bioaktywne związki, które chronią przed rakiem, dotrą do układu pokarmowego w formie, którą organizm może prozdrowotnie wykorzystać. Z tego punktu widzenia gotowanie na parze jest lepszym wyborem. Należy też pamiętać, by nie były poddane wysokiej temperaturze zbyt długo.
Poleca się, by ci, którzy wolą gotowane brokuły, jedli je z innymi produktami zawierającymi aktywną mirozynazę. Badania dowiodły, że przyjmowanie suplementów zawierających aktywne składniki brokułów bez aktywnej mirozynazy może zwiększyć poziom sulforafanu we krwi i moczu jeśli towarzyszy mu jedzenie produktów zawierających ten enzym. Jego źródłem są m. in.: rzodkiewki, rukola, wasabi i wszystkie surowe warzywa kapustne.