19-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe brytyjskie badanie dostarczają kolejnych dowodów na to, że stosowanie tzw. „zachodniej diety" w dłuższej perspektywie nie jest korzystne.
Ludzie, którzy są zwolennikami „" (obejmującej smażone i słodkie produkty, przetworzone , niepełnoziarniste artykuły i pełnotłuste produkty mleczne), są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć. A ci, którzy odżywiają się tak przez całe życie, mają nikłe prawdopodobieństwo wkroczenia w okres starości w dobrym zdrowiu.
W brytyjskich badaniach trwających w latach 1985-2009 wzięło udział 3 800 mężczyzn i 1 600 kobiet w średnim wieku 51 lat. 73 proc. uczestników zostało uznanych za starzejących się standardowo, a 4 proc. za przezywających jesień życia w sposób idealny, tj. taki, w którym nie zmagali się z żadną chorobą przewlekłą i osiągali najwyższe wyniki w testach zdolności fizycznych i psychicznych.
Podczas wspomnianego okresu obserwacji 13 proc. uczestników doświadczyło nieskutkujących śmiercią zdarzeń sercowo-naczyniowych, 3 proc. zmarło z przyczyn związanych ze zdrowiem serca, zaś 7 proc. zmarło z innych powodów zdrowotnych.
Ci, którzy stosowali zachodnią dietę, rzadziej mogli cieszyć się idealnym procesem. Osoby respektujące zalecenia dietetyczne zmniejszają ryzyko niezdrowego starzenia się, a unikanie pokarmów typu zachodniego może istotnie zwiększyć ochronę przed chorobami przewlekłymi i pozwoli na dłuższe cieszenie się pełną funkcjonalnością.
Wyniki badań opublikowano w The American Journal of Medicine.