Strona głównaZdrowie5 prostych reguł skutecznego odchudzania

5 prostych reguł skutecznego odchudzania

Nie musisz wypróbowywać skomplikowanych programów odchudzania, aby zmniejszyć swoją wagę. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by móc liczyć na efektywne zmniejszenie masy ciała. To żadna magia, po prostu wraz z rozwojem przemysłu spożywczego i zmianami kulturowymi, nabyliśmy pewnych nawyków, które sprzyjają przybieraniu na wadze. Sprawdź, jak łatwo można to ograniczyć i zyskać ładniejszą sylwetkę.
Czytaj etykiety

Sprawdzaj, co kupujesz. Jeśli chcesz mieć BMI w normie, musisz pamiętać, jakie składniki zniweczą twoje . Staraj się unikać produktów, które zawierają:

- cukry proste,
- mąkę rafinowaną,
- syrop glukozowo-fruktozowy ((high fructose corn syrup - HFCS),
- tłuszcze nasycone,
- tłuszcze trans.

Jakkolwiek niemal każdy komponent organizm w pewnym stopniu wykorzystuje dla swojej pracy, dostępne powszechnie produkty zawierają wspomnianych składników w nadmiarze. Nawet, jeśli ich unikasz, i tak w jakiejś dawce przydasz ich sobie. Wymienione cukry i tłuszcze zaburzają normalną pracę hormonów i sprawiają, że mózg otrzymuje zagmatwaną informację o jedzeniu. Duże ilości cukru, które charakteryzują powszchną obecnie na Zachodzie dietę, w relatywnie niewielkim procencie są wykorzystywane dla uzyskania energii, a znaczna ich część jest magazynowana w organizmie po zmianie na tłuszcz.

Wybieraj tłuszcze nienasycone

Posiłki o dużej zawartości tłuszczów nienasyconych wywołują produkcję większej ilości leptyny, hormonu, który odpowiada za odczuwanie sytości i zmniejsza poziom głodu. Nasycone tłuszcze tymczasem sprawiają, że chcesz jeść więcej i więcej. Znajdują się np. w kiełbasie, wypiekach, produktach pełnomlecznych.

Ogranicz alkohol

Sam w sobie jest kaloryczny, ale te kalorie nie muszą przekładać się na przybieranie na wadze. Groźniejszy jest efekt, jaki wywołują napoje wyskokowe - skłaniają do sięgania po dodatkowe jedzenie, bo hamują wydzielanie leptyny. Raczenie się trunkami sprawia, że masz mniejsze zahamowania i zapominasz o powziętych postanowieniach, a w konsekwencji chętnie zjesz wszystko, co zobaczysz. Co więcej, podawane do alkoholu są zazwyczaj pełne niezdrowych tluszczów i soli, np. paluszki, chipsy, nachos, etc.

Zwróć uwagę na rodzaj węglowodanów w posiłku


Jedzenie o dużej zawartości węglowodanów zwiększa ilość neuropeptydu Y, białka, które zmniejsza metabolizm i intensyfikuje apetyt. Poleca się, by połowa energii z diety pochodziła z węglowodanów, a ponadto, by w znacznej mierze były to węglowodany złożone, takie jak np. znajdujące się w produktach pełnoziarnistych.

Oceń poziom głodu

Naucz się oceniać poziom . Przykładowo, gdy odczuwasz pragnienie, sięgnij po szkalnkę wody, a nie . Po chwili odczujesz, czy organizm potrzebuje dodatkowych kalorii, czy „zadowoli się" zwykłą wodą. Jeśli „chce" energii - zjedz coś z węglowodanami złożonymi, a nie ciastko czy paluszki.

Pamiętaj też, że mózg nie od razu otrzymuje informację o nasyceniu, dlatego tak często jemy więcej niż w istocie potrzebujemy. Lepiej zmniejsz swoje porcje i odczekaj chwilę po posiłku, by sprawdzić, czy na pewno potrzebujesz dokładki.

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

SZEŚĆ + PIĘĆ =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X