Strona głównaZdrowie5 kwietnia Dniem Marchewki

5 kwietnia Dniem Marchewki

Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
5 kwietnia Dniem Marchewki Marchew jest popularnym warzywem. Ze względu na to, że daje się ją uprawiać niemalże, w każdych warunkach - należy do grupy podstawowych jarzyn, używanych do wielu potraw, zup, a nawet deserów i ciast. Marchewka ma bardzo wiele walorów odżywczych. Należy do pierwszych pokarmów, jaki podaje się dzieciom, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalna.

można jeść w wielu różnych postaciach - w tym dodając ją do ciast i deserów. Szczególnie jednak polecana jest surowa - do przegryzania (np. słupki marchwi plus dip jogurtowy z ulubionymi przyprawami), jako różnego rodzaju surówki oraz w postaci soków - zwłaszcza świeżo wyciskanych, zarówno wyłącznie marchwiowych jak i - dla urozmaicenia smaku i wzbogacenia wartości odżywczych - w kombinacjach wielowarzywnych (z selerem naciowym, pietruszką czy burakami i papryką) oraz warzywno owocowych (z jabłkiem, bananem, truskawkami, cytryną i wszystkim na co przyjdzie nam ochota). Można też dodawać je do mlecznych i jogurtowych koktajli.

Świeżo wyciskane soki zachowują wszystkie właściwości warzyw prosto z grządki: naturalny smak i zapach, a także witaminy i sole mineralne. Jednocześnie są łatwe do przyswojenia nawet dla osób mających problemy z gryzieniem i przeżuwaniem.

Soki można wyprodukować samemu, korzystając z sokowirówki, albo kupić. Ważne, żeby świeżo wyciskane soki (bez względu na źródło pochodzenia) zawsze przechowywać w lodówce - nie są one bowiem w żaden sposób konserwowane i łatwo mogą rozwinąc się w nich bakterie.

Dietetycy zalecają jedzenie marchewki właściwie każdemu, a to ze względu na zawartość prowitaminy A. Wystarczy zjeść jej 100 gram, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Naukowcy udowodnili, że znacznie zmniejsza ryzyko raka wątroby.

Nie bez znaczenia jest jej pozytywny wpływ na urodę - wspomaga redukcję zmarszczek i pozwala dłużej mieć jędrną, gładką cerę. W sezonie letnim regularne spożywanie marchewki nadaje ładny koloryt skórze oraz wspomaga . A przy tym 100 gram marchewki to zaledwie około 30 kalorii, więc warto skusić się na taką przekąskę. Tym bardziej, że surowa twarda marchewka wzmocni też nasze zęby.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy