Zmiana środowiska to priorytet numer jeden na wakacyjnej liście postanowień. Najpopularniejsze miejsca spędzania urlopu to komfortowe ośrodki, gdzie wczasowicze mogą się odprężyć i zapomnieć o problemach. Szwedzki bufet, popołudniowe drzemki oraz sączenie piwa i drinków nad basenem to częsty sposób na rozluźnienie. Tymczasem wiele osób po powrocie z wakacji uskarża się na obniżone samopoczucie, senność i objawy stresu. Czy zatem słodkie lenistwo popłaca?
Słońce, liście i kwiaty na drzewach oraz śpiew ptaków - tak coraz częściej wita nas kolejny wiosenny dzień. W takiej sytuacji można odnieść wrażenie, że natura oczekuje od nas uśmiechu i wulkanu energii. Tymczasem wiele osób ma problemy z koncentracją, sennością i zniechęceniem, cierpiąc na tzw. syndrom zmęczenia wiosennego.
Często sami doprowadzamy nasz organizm do zmęczenia nie dostarczając mu odpowiedniej dawki pożywienia. Możemy temu jednak zapobiec stosując odpowiednią dietę. W wielu przypadkach to właśnie niewłaściwa dieta jest przyczyną utraty energii. Zmiana sposobu odżywiania pomoże rozwiązać te problemy. Określone pokarmy sprzyjają wykonywaniu konkretnych czynności a właściwie zbilansowana dieta jest najlepszym źródłem energii. Prawidłowe odżywianie się polega na zaplanowaniu posiłków oraz odpowiednim dobraniu pokarmów.
Nieleczona depresja w dłuższej perspektywie grozi bardzo poważnymi konsekwencjami, z chęcią popełnienia samobójstwa włącznie. Warto więc zdać sobie sprawę, czy to, przez co się przechodzi jest dłużej trwającym stresem, czy też stanem depresyjnym.
Poznaj czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 i oszacuj, czy jesteś w grupie narażonej na zachorowanie. Wiedza o chorobie jest tym potrzebniejsza, że notuje się wzrost przypadków zachorowań, szczególnie w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Oto zatem najważniejsze informacje.
Depresja jest chorobą, która może powodować trudności diagnostyczne. Potrafi przyjmować „maski" dolegliwości fizycznych, odwracając uwagę od psychicznych źródeł problemu. Oto pięć najczęściej występujących „masek", pod którymi może ukrywać się depresja.
Szacunkowo jedna na osiem osób chrapie. Niewielu z nich wie, że ta dolegliwość może mieć wpływ także na ich zdrowie i ogólne samopoczucie w ciągu dnia.
Wiek średni to czas wielkiego przełomu. Zmiany dokonują się na wszystkich możliwych płaszczyznach - fizycznej, psychicznej oraz społecznej, a menopauza i andropauza to nieodłączne części tych przemian.
Prostym sposobem na jesienną chandrę, choć wymagającym od nas mobilizacji, jest aktywność fizyczna. Nie zasłaniajmy się brakiem czasu. Zamiast wylegiwania się na kanapie, postawmy na regularny wysiłek, a na rezultaty nie trzeba będzie długo czekać.
Aż 60 procent osób odczuwających zgagę cierpi na bezsenność. Budzenie w nocy z uczuciem palenia w przełyku, może wynikać ze złych przyzwyczajeń zdrowotnych lub być oznaką poważnej choroby przewodu pokarmowego.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
Są nam niezbędne do życia. Każdego dnia filtrują i oczyszczają niemal 200 litrów krwi, usuwają produkty przemiany materii i toksyny oraz nadmiar wody, produkują hormony regulujące ciśnienie tętnicze, wytwarzanie krwinek czerwonych i odporność kości na złamania. Nerki - jeden z kluczowych organów w ludzkim organizmie. Niestety - również jeden z tych, które są najczęściej narażone na choroby.
Lecytyna pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Lecytyna wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, D, E i K. Pozytywnie wpływa także na funkcje wątroby.
Szacuje się, że w naszym kraju na chłoniaka choruje 6 – 7 tysięcy osób, w skali światowej liczba ta wynosi ponad 1 milion ludzi. Stowarzyszenie "Sowie Oczy" zainicjowało kampanię "Zdemaskuj Chłoniaka".
Co roku z niecierpliwością wyglądamy wiosny, nie mogąc się po długiej zimie doczekać słońca, ciepła, świeżych warzyw i owoców. Wielu z nas odczuwa jednak nieprzyjemne skutki tej nagłej zmiany aury...
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków