To poważny i niedoceniany wciąż problem. Niedożywienie pacjentów onkologicznych to powszechnie występujące zjawisko, którego następstwem są gorsze rokowania i ograniczenie skuteczności leczenia. Z tego względu Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych opracowała specjalną ankietę, która będzie dystrybuowana w gabinetach lekarzy onkologów w całej Polsce. Ma pomóc w eliminacji problemu niedożywienia wśród chorych cierpiących na nowotwory.
Niedożywienie stanowi dość częsty problem u osób po 65. roku życia. Sygnałem alarmującym może być pusta lodówka w domu seniora.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Chorzy na raka w wieku powyżej 65 lat są bardziej narażeni niż młodsi chorzy na nieodżywienie, stwierdzili uczeni na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) w Orlando na Florydzie.
Choroba nowotworowa jest jednym z największych problemów naszych czasów. Osoba chora przeżywa ból, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Taki stan powoduje apatię, zniechęcenie oraz utratę sił i chęci do walki z chorobą. Przewlekła choroba oraz towarzysząca jej często niechęć do jedzenia powodują zużywanie zgromadzonych w ustroju rezerw energetycznych. W efekcie dochodzi do ogólnego osłabienia, a często nawet wyniszczenia organizmu, co bardzo obniża odporność osoby chorej i ujemnie wpływa na efekty leczenia.
Światowy Dzień POChP (Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc) to coroczne wydarzenie, które ma zwiększyć świadomość zagrożenia chorobą i popularyzować informacje na temat opieki nad cierpiącymi na nią pacjentami.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.
Seniorzy i ich opiekunowie nie zawsze umieją rozpoznać oznaki złego stanu odżywienia, który ma ogromny wpływ zdrowie psychiczne i fizyczne.
W Wielkiej Brytanii wiele starszych osób przyjmowanych pacjentami szpitali jest zagrożonych niedożywieniem. Niedożywienie jest spowodowane zbyt mała ilością przyjmowanych posiłków (witamin, minerałów), zbyt małą liczbą kalorii, źle zbalansowaną dietą lub chorobą.
International Association of Agricultural Economists przeprowadziło badania, z których wynika, że na świecie żyje około 1 miliard ludzi z nadwagą, podczas gdy osób niedożywionych – około 800 milionów.
Wystartowała właśnie kampania edukacyjna „Nie daj się zjeść chorobie”, której celem jest podniesienie świadomości istnienia problemu niedożywienia w chorobie oraz wskazanie korzyści, które płyną ze stosowania leczenia żywieniowego. Okazuje się aż 55 procent pacjentów, którzy przyjmowani są do szpitali jest niedożywionych.