Projekt innowacyjnego polskiego leku na cukrzycę prowadzony przez firmę farmaceutyczną Adamed we współpracy z Uniwersytetem Warszawskim, Uniwersytetem Jagiellońskim oraz Akademią Medyczną w Gdańsku, otrzymał 7,5 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej i budżetu państwa na naukę.
Pacjenci cierpiący na cukrzycę typu 1 mogą liczyć na poprawę stanu zdrowia poprzez przeszczep komórek trzustkowych produkujących insulinę, nawet jeśli nie uwolni ich to zupełnie od zastrzyków insulinowych.
Badacze z dwóch uniwersytetów: the University of Kentucky Chandler Hospital in Lexington i Emory University School of Medicine in Atlanta, wykazali, że osoby chore na cukrzycę bardziej są narażone na poważne choroby i przedwczesną śmierć, niż ludzie otyli.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.
Okres urlopów to często duży stres dla chorych na cukrzycę. Obawiają się wyjechać na urlop, nie wiedzą, czy podróż nie zaszkodzi ich zdrowiu. I choć niestety nawet latem nie można wziąć urlopu od cukrzycy, to można tak zaplanować urlop z cukrzycą, aby przebiegł on zupełnie bezpiecznie.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Brytyjscy naukowcy odkryli związek pomiędzy pospolitymi infekcjami u dzieci a późniejszym rozwojem cukrzycy typu 1.
Jak donoszą źródła naukowe, picie kawy, szczególnie bezkofeinowej ma ogromny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, która jest dość szeroko rozpowszechnionym schorzeniem także wśród seniorów.
To co zdrowe nie zawsze jest smaczne, zaś to co nam szkodzi często też najbardziej nam smakuje. Niestety w pewnym wieku nie wszystko jest dla nas wskazane. Takie produkty jak sól, słodycze, alkohol lub tłuszcze nasycone muszą pójść w odstawke, a to wszystko dla naszego zdrowia.
Mieszkańcy południowej Afryki przejmują od Europejczyków i Amerykanów już nie tylko styl życia, ale i kulinarne upodobania. Coraz więcej osób żywi się tam w fast-foodach. Jednak dieta bogata w tłuszcz i cukier ma dla nich negatywne konsekwencje. Coraz więcej osób choruje.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków